În peisajul nostru artistic îmbibat de un pragmatism accentuat, când toată lumea umblă după profit şi încasări cât mai mari, sunt destul de rare manifestările de ţinută, la care publicul are acces fără bilet.
Invitaţie pentru astă–seară
Ei bine, vă propunem dragi melomani covăsneni, ca imediat după Sărbătorile Pascale, când încă vibraţi de un sentiment cucernic de pace şi linişte, să luaţi parte astă-seară la un eveniment muzical cu total aparte. Este vorba de un Concert simfonic gratuit ce are loc astăzi, 15 aprilie 2015, de la ora 19.00 la Sala Filarmonicii „Patria” din Braşov.
Pe scena modernei săli ce beneficiază de o acustică deosebită va evolua Orchestra „Kamerata Kronstadt”, înfiinţată de dinamicul şi talentatul dirijor Cristian Oroşanu, muzician ce activează în cadrul Filarmonicii braşovene.
O orchestră profesionistă
Să precizăm pentru cititorii mai puţin informaţi, că formaţia „Kamerata Kronstadt” – după cum îi sugerează şi numele – este o orchestră de cameră din Braşov, înfiinţată doar de doi ani, putând fi socotită cel mai tânăr colectiv de instrumentişti profesionişti din ţara noastră. Caracterizarea nu se referă neaparat la vârsta membrilor ei, ci la faptul ca a fost creată relativ recent în municipiul de la poalele Tâmpei, din iniţiativa unor muzicieni entuziasti, conduși de maestrul Cristian Oroşanu, dirijor cu o bogată carieră naţională şi internaţională.
După cum au precizat criticii de specialitate, dar şi unii reprezentanţi avizaţi ai publicului larg, „Kamerata Kronstadt” a reprezentat încă de la primele ei apariţii pe scenele de concert o formaţie de elită, alcătuită din muzicieni profesionişti, majoritatea provenind de la orchestrele Filarmonicii şi Operei din Braşov, reprezentând un rezultat fericit al îmbinarii talentului şi dorinţei lor de afirmare.
Membrii acestui „team” de excepţie au fost aleşi de mentorul lor Cristian Oroşanu, în primul rând, pe criteriul valorii şi harului fiecărui artist, iar în al doilea, pe baza propriilor opţiuni, ţinându-se cont de dorinţa membrilor de a avea o activitate remarcabilă, de a-şi completa CV-ul în mod concludent.
Mult entuziasm şi pasiune
. .
« Instrumentiştii ce alcătuiesc „Kamerata Kronstadt” sunt colegi şi prieteni cu care am avut ocazia să colaborez de-a lungul carierei, şi pe care îi apreciez în mod deosebit, declara cunoscutul dirijor într-un interviu. Am pornit de la două elemente convingãtoare: pe de-o parte, entuziasmul unui mănunchi de muzicieni care mi s-au alăturat , iar pe de alta, Deschiderea în toamna lui 2013 a noii Săli de concert de la „Patria”.
Chiar dacă majoritatea participanţilor au o vârstă sub 30 de ani, nu am avut intenţia de a creea o „Orchestră de tineret”, pe lângă nenumăratele formaţii de acest gen care apar în lumea muzicală clasică. Iniţiativa nu mi-a aparţinut doar mie, ci şi unui număr de colegi care doreau să mă vadă la pupitrul unei astfel de formaţii camerale la Braşov».
Absolvenţi ai Masterclass–ului Internațional de Dirijat
Maestrul Cristian Oroşanu nu s-a „mulţumit” doar cu această ispravă artistică de excepţie, ci a pus în practică şi un alt proiect: ne referim la iniţierea unui Masterclass Internațional de Dirijat organizat tot la Braşov, ajuns în această primăvară la cea de-a treia ediţie. Primele două runde de pregătire au avut loc în anii 2013 şi 2014, bucurându-se de o audienţă internaţională în creştere, astfel că în perioada 9 -15 aprilie 2015 s-a derulat cea de-a treia sesiune de studiu, care se va încheia diseară cu un Concert de absolvire găzduit de Sala „Patria”.
Un grup de viitori maeştri ai baghetei din mai multe ţări au venit să deprindă tainele acestei profesii nobile de la un reputat specialist în materie – maestrul Cristian Oroșanu. Aşa se face că tineri studioşi din Olanda, Turcia, Japonia, Coreea de Sud, Germania, Franța, Grecia, Polonia şi Hong-Kong au avut şansa de a învăța din secretele artei dirijorale în România, la Braşov, urmând să susţină un Concert demonstrativ cu public, o adevărată „probă de foc” a harului lor, conducând pe rând Orchestra profesionistă „Kamerata Kronstadt”, magistrul lor făcând anumite comentarii de specialitate. Ceea ce va fi, cu siguranţă, foarte interesant pentru unii spectatori.
Programul Masterclass-ului de anul acesta se va încheia în chip rodnic cu un Concert clasic, ce va cuprinde Simfonia nr. 7 de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 4 de Felix Mendelssohn.
Intrarea liberă!
…La final, reiterăm informaţia cu adevărat tentantă pentru public, anume că intrarea este liberă. Aşadar, sunteţi aşteptaţi în această seară la moderna Sală „Patria” din Braşov.
Audiţie plăcută!
Horia C. Deliu