Aniversarea a 67 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă a fost marcată joi, printr-o ceremonie militară şi religioasă la care au participat câteva zeci de persoane.
Festivităţile, organizate de Garnizoana militară Sfântu Gheorghe cu sprijinul Prefecturii Covasna, au avut loc în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, pe turla căreia ostaşii Armatei Române au arborat pe 8 septembrie 1944 drapelul tricolor ca simbol al libertăţii, şi s-au încheiat cu o defilare militară având ca fundal cântecul patriotic ”Treceţi batalioane române Carpaţii”.
În urmă cu doi ani, Forumul Civic al Românilor (FCR) din judeţele Covasna şi Harghita a propus ca steagul de pe turla Primăriei să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord.
Deputatul PSD Covasna Horia Grama a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că susţine acest demers, adăugând că autorităţile locale ar trebui să se îngrijească mai mult de însemnele naţionale.
”Sunt de acord să fie monument istoric, pentru că acest loc are o însemnătate deosebită. Cred, totodată, că în mod natural atât Primăria, cât şi primarul ar trebui să se îngrijească de aceste însemne naţionale şi să le acorde respectul cuvenit, de acest steag în mod special pentru că reprezintă un simbol al eliberării de sub ocupaţie fascistă”, a declarat Horia Grama.
Festivităţile au continuat cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la troiţa generalului Grigore Bălan de la Arcuş şi la monumentul locotenentului David Păiş din Sfântu Gheorghe, care şi-au pierdut vieţile în luptele din această zonă.
Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES