Decizia de executare a SC ILG DISCRET COMPANY SRL a fost suspentadă de Judecătoria Sfântu Gheorghe

Anunţată “cu surle şi trâmbiţe” atât în presa locală cât şi pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, evacuarea chiriaşului care de peste 13 ani ocupă clădirea fostului Cinematograf Arta nu a putut fi pusă în practică, nici de această dată.

Ieri dimineaţă, înainte de ora 10.00, în preajma Clădirii Cinematografului era „zarvă mare”.  Jandarmi, angajaţi ai ISU, reprezentanţi ai televiziunilor şi ai presei locale, câţiva privitori şi „actorii principali” – patronul firmei care ocupă spaţiul disputat, Gheorghe Iliescu, însoţit de avocatul său Lucian Bătrânu, executorul judecătoresc Mathe-Peter Iosif, viceprimarii şi jurista  Primăriei Sfântu Gheorghe, toţi  erau curioşi de ceea ce urma să se întâmple.

Avocatul „chiriaşului” se ţine tare

Înarmat cu acte şi cu pledoaria în favoarea clientului său, avocatul braşovean Lucian Bătrânu a declarat că „SC ILG DISCRET COMPANY SRL are hotărâri definitive şi irevocabile prin care RADEF RA Bucureşti era obligată să încheie contractul de vânzare cumpărare a activelor cinematografului Arta Sfântu Gheorghe, prin negociere directă. Ca urmare, Protocolul de predare primire din 31.03.2009, prin care RADEF RA a predat clădirea fostului cinematograf Arta către Consiliul local al Primăriei Sfântu Gheorghe, a fost atacat la Tribunalul Bucureşti, şi face obiectul Dosarului nr. 3913/3/2011 al secţiei de contencios administrativ, fiind supus sancţiunii nulităţii absolute”.

Mai mult, avocatul lui Gigi Iliescu a precizat că pe rolul Tribunalului Covasna se află mai multe dosare conexate, cu termen de judecată la data de 13.10.2011, prin care firma pe care o reprezintă a solicitat ca judecătorii „să constate instituirea dreptului de retenţie asupra spaţiului cinematografului Arta… până la achitarea de către Municipiul Sfântu Gheorghe a sumei de 458.726,26 euro cheltuieli necesare şi utile constând în investiţii asupra spaţiului, efectuate de  SC ILG DISCRET COMPANY SRL. Invocăm acest drept de retenţie până se vor plăti despăgubirile (…) că vor fi 100-200-400 mii, relevant este că dacă omul a băgat un leu, a adus un spor de valoare acestui imobil, el trebuie să fie despăgubit conform Codului Civil,  care prevede această protecţie a chiriaşului”.

Dreptul de retenţie reprezintă un drept real de garanţie în virtutea căruia, cel ce deţine un bun mobil sau imobil al altcuiva, pe care trebuie sa-l restituie, are dreptul să ţină lucrul respectiv, să refuze  restituirea lui, până ce creditorul titular al bunului ii va plăti sumele de bani pe care le-a cheltuit cu conservarea,intretinerea ori îmbunătăţirea acelui bun.

Executorul îşi intră în rol

După ce a aşteptat liniştit ca avocatul Lucian Bătrânu „să-şi prezinte pledoaria” executorul judecătoresc Mathe-Peter Iosif,  angajat de Consilul Local al municipiului Sfântu Gheorghe pentru a pune în practică executarea silită a chiriaşului fostului cinematograf Arta, a „scos actele la înaintare”. Acesta a dat citire Deciziei comerciale nr. 183/07.04.2011 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a VI-a comercial, prin care judecătorii „dispun evacuarea reclamantei pârâte (SC ILG DISCRET COMPANY SRL- n.red.) din imobilul situat în Sfântu Gheorghe, (… ) clădire cinema (…) pentru lipsă titlu locativ”.

Dar repede le-a şi pus la loc, deoarece a luat act, de la avocatul pârâtei, că decizia de executare este suspentadă de Judecătoria Sfântu Gheorghe. Ca atare, acesta nu a avut altceva de făcut decât să încheie un proces verbal, cu cele întâmplate. Cu privire la finalitatea acţiunii de ieri, executorul judecătoresc Mathe-Peter Iosif a declarat: „Nu astăzi se evacuează, nu mâine, nu poimâine, dar tot se va evacua, fiindcă  proprietarul de drept este statul român”.

Jurista Primăriei rămâne „fără cuvinte”

Cu Decizia de suspendare a executării silite în mână, primită doar în acel moment, Morar Edit, jurista Primăriei Sfântu Gheorghe exclamă: „Sunt şocată, noi nu am fost citaţi în această cauză pentru a ne putea exprima punctul de vedere, motiv pentru care considerăm că această încheiere este ilegală. Nu ştim când a fost depusă cererea prin care SC ILG DISCRET COMPANY SRL a solicitat suspendarea executării silite, cu atât mai mult cu cât suspendarea se solicită împotriva unor acte de executare. Ori,  la data de 24.08. 2011 nu exista niciun act de executare a executorului judecătoresc. Ca urmare, trebuie să studiem tot dosarul pentru a putea formula punctul nostru de vedere în legătură cu această cerere de suspendare a executării, judecată de Judecătoria Sfântu Gheorghe. Instanţa care a fost investită  cu încuviinţarea executării silite este instanţa din Braşov, astfel că în acest moment există două încheieri care se bat cap în cap. Ca urmare, această situaţie trebuie clarificată de o instanţă competentă în a soluţiona prezenta cauză”. În legătură cu restul problemelor create de reprezentantul SC ILG DISCRET COMPANY SRL, jurista a spus că în momentul de faţă acesta nu mai are nici calitatea de chiriaş, care a înceta în data de 31.12.2010,  deţinând în mod abuziv un bun al domeniului public al Municipiului Sfântu Gheorghe,  pentru care nu a plătit niciun leu, însă, se leagă de tot felul de chichiţe procedurare pentru a-şi prelungi evacuarea. Şi totuşi, răspunzând la întrebările jurnaliştilor referitoare la neplata chiriei, începând cu data de 31.12.2010, jurista primăriei a spus că „nu sunt emise facturi, deoarece chiriaşul a refuzat să vină să transcriem contractul pe seama lui” .

Gheorghe Iliescu acuză Primăria de hărţuire, dar crede în justiţie

Vădit iritat de tot ceea ce  i se întâmplă, însă stăpân pe sine, patronul SC ILG DISCRET COMPANY SRL susţine că, de la momemntul semnării protocolului de predare primire a clădirii fostului cinematograf Arta, încheiat între RADEF şi CL Sfântu Gheorghe, autoritatea locală a preluat pasivul şi activul, asumându-şi prin contractul de închiriere valabil până la 31.12.2010 că „chiriaşul nu va fi tulburat în folosinţa bunului închiriat”. Adresându-se juristei primăriei, acesta a spus: „La 31.03.2009 aţi semnat protocolul, iar după doar săptămâni aţi venit să mă daţi afară,  prin ordonanţă prezidenţială. Am pierdut la Judecătorie, dar am câştigat la Tribunal şi la Curtea de apel. Asta nu este hărţuire? Mi-aţi băgat Garda Financiară trei săptămâni, în prezent sunt la Garda de Mediu pentru verificare, aţi făcut adrese la Electrica să-mi taie curentul. Ce înseamnă asta, dacă nu hărţuire? ” s-a întrebat Gheorghe Iliescu.

Acesta a mai declarat că şi-ar fi dorit ca la executarea silită de ieri să ia parte însuşi primarul Antal Arpad, pentru a sta de vorbă măcar cinci minute. „Am fost la el la birou şi i-am spus: Daţi-mi banii şi plec!… Dacă există o sentinţă judecătorească care să spună că trebuie să vă dăm bani, vă dăm… dacă nu, nu… mi-a spus primarul. Eu încă mai am încredere în justiţia română, că până la urmă va face dreptate” a mai spus Gheorghe Iliescu.

Maria Graur

Vezi şi

Gheorghe Iliescu şi-a anunţat candidatura la Primărie


Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail