Datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna arată că în anul 2014, sute de șomeri din județ au participat la cursuri de calificare și au absolvit programe de formare profesională. Anul acesta, Agenția și-a propus să organizeze cursuri pentru aproximativ 900 de șomeri. . .

Conducerea AJOFM Covasna, a arătat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că asigurarea competențelor profesionale necesare șomerilor în vederea încadrării și reîncadrării lor și cuprinderea la cursuri a unui număr cât mai mare de persoane din rândul celor aflate în căutarea unui loc de muncă s-au numărat printre prioritățile Agenției, în anul 2014.

Într-un raport al AJOFM Covasna se arată că  în planul de formare profesională propus pentru anul 2014 s-a prevăzut organzarea de cursuri pentru 910 șomeri, în 28 de ocupații/ calificări. Rezultatele planului de formare profesională pentru anul 2014 evidențiază faptul că 920 de șomeri au intrat de la începutul anului 2014 în 47 de cursuri de calificare, organizate pentru 25 de ocupații/ calificări (acestea având finanțare din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din Fondul Social European) și că alți 42 de șomeri au continuat în 2014 două programe de formare profesională începute în anul precedent.

Datele prezentate de conducerea AJOFM Covasna arată că de la începutul anului 2014 au absolvit programe de formare profesională – începute în 2014- 657 de șomeri, care se adaugă celor 42 de absolvenți ai cursurilor începute în 2013 și finalizate în 2014. Datele AJOFM Covasna arată că ponderea șomerilor cuprinși în programe de formare profesională a atins, în anul 2014, 15,45% din numărul mediu de șomeri. Anul trecut, ponderea a fost de 14, 27%.

Și anul acesta, Agenția și-a propus să organizeze cursuri pentru peste 900 de șomeri.

„În anul 2014 au început 920 de șomeri să participe la cursuri de calificare. Din aceștia au absolvit 699.  Au fost  47 de cursuri în 25 de ocupații (…). Pentru anul acesta ne-am propus tot aceeași cifră, 920 de șomeri”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Cursurile de lucrător în comerț și de competențe lingvistice, cursuri căutate

Directorul executiv a menționat că printre cursurile care au avut cea mai mare căutare anul trecut se numără cel de lucrător în comerț, dar și cursurile de competențe lingvistice.

„Cursul de lucrător în comerț este un curs care este și cerut (…). Un alt curs, dar care nu are ca finalitate calificarea, este cel de competențe lingvistice, curs la care oamenii doresc să vină (…). Sunt  foarte multe persoane care doresc să participe la aceste cursuri de competențe lingvistice și urmează să ne autorizăm și pentru limba spaniolă și pentru limba italiană (…). Un alt domeniu căutat este cel al frizeriei, manichiurii – pedichiurii (…). Oamenii vin și cer”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Datele Agenției arată că, în total, zece persoane din rândul șomerilor care au absolvit cursul de antreprenoriat organizat de AJOFM Covasna, și-au scos autorizație pentru inițierea unei afaceri în domeniul agriculturii, în domeniul mecanicii, în domeniul coafurii, dar și pentru desfășurarea de activități în cabinete medicale și în domeniul comerțului.

Informații privind programele de formare profesională derulate de AJOFM Covasna pot fi aflate accesând site-ul www.covasna.anofm.ro, sau de la reprezentanții Agenției Județene.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail