Ca reprezentant al Asociaţiei de Esperanto din România la al 96-lea Congres Universal de Esperanto, organizat la Copenhaga în perioada 23-30.07.2011, printre cei 1.457 de participanţi din peste 60 de ţări, am întâlnit un esperantist japonez foarte cunoscut, Etsuo Miyoshi, preşedinte al Noii Asociaţii de Turism din oraşul Higashikagawa.
Din discuţia avută cu domnia sa am aflat lucruri foarte interesante despre un mod original de promovare a turismului. De aceea credem că informaţia merită să ajungă la public aşa cum a prezentat-o interlocutorul: «În insula Sikoku (Japonia), la est de oraşul Higashikagawa (34.000 de locuitori) se află comuna Hiketa. Comisia pentru Festivalul Hina din Hiketa şi Primăria au organizat al 9-lea Festival al Păpuşilor, de la 27 februarie până la 3 martie 2011. Aproape o sută de locuinţe au expus păpuşi tradiţionale japoneze în ferestrele lor. În străzile înguste, localnicii şi străinii au admirat împreună glorioasele şi strălucitoarele păpuşi. Locuitorii au primit cu bucurie câteva mii de vizitatori, cheltuind o mare sumă de bani, pentru că păpuşile costă circa 1.000.000 de yeni japonezi. Localnicii s-au mândrit cu demnitate cu un concurs de idei şi suflet.
În acest an s-au expus în magazine, locuinţe, galerii etc. produse ornamentale unice, mai ales după stilul Hiketa, şi anume: o prezentare de păpuşi expuse în şapte etaje. Ca noutate a fost o păpuşă decorată cu peşti într-un acvariu. „Hina” înseamnă o păpuşă puişor.
De asemenea, se practică şi o paradă a păpuşilor Hina de către copii, are loc un bazar cu bunătăţi japoneze, felurite spectacole tradiţionale, şi seara oamenii se pot bucura de iluminarea stradală.
În această toamnă, în luna octombrie, se va adăuga tradiţiilor o Expoziţie de Păpuşi Mondială organizată cu ajutorul esperantiştilor din toată lumea. Atunci vor fi expuse circa 500 de păpuşi din 22 de ţări, împreună cu panouri despre istoria şi relaţiile dintre Japonia şi ţările păpuşilor, păpuşari, hărţi, cărţi poştale, cărţi cu păpuşi şi muzica lor naţională. Vor orna încăperea şi diverse păpuşi japoneze.
Vor fi prezente şi păpuşi din România.
Planul este ca în decurs de cinci ani să fie expuse circa 1500 de păpuşi din 100 de ţări”.
Iată un mod original de a atrage turiştii. Şi România nu duce lipsă de exponate. Dimpotrivă, chiar şi „lumea păpuşilor” este extrem de variată în ţara noastră, s-ar putea organiza şi la noi o expoziţie naţională cu păpuşi în costum popular din toate judeţele ţării, şi în mod sigur ar fi un punct de atracţie pentru mulţi vizitatori.
Prof. Mihai Trifoi
Preşedinte al Asociaţiei de Esperanto din România