Spre sfârșitul săptămânii trecute, la Școala Gimnazială Specială de la Olteni s-a desfășurat o demonstrație de dresaj canin. Acțiunea a fost prezentată de Asociația Chinologică (ACh) Covasna, în colaborare cu Asociația Szekely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc,  la invitația cadrelor didactice de la Colegiul Național Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe și a celor de la Școala Gimnazială Specială din Olteni, în cadrul unui parteneriat încheiat între cele două instituții de învățământ.

În cadrul unui parteneriat dintre Școala Gimnazială Specială din Olteni și Colegiul Național „Mihai Viteazul”  din Sfântu Gheorghe, joi s-a desfășurat o acțiune deosebită: o demonstrație de dresaj canin, prezentată de Asociația Chinologică (ACh) Covasna, în colaborare cu Asociația „Szekely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc. Elevi ai celor două instituții de învățământ au putut vedea cât de frumoasă poate fi legătura dintre om și câine și ce pot face câinii dresați.

„Avem un parteneriat încheiat cu Școala Gimnazială Specială și facem activități de socializare a copiilor. Până acum făceam activități de îndemânare, jocuri, (…), dar am vrut să arătăm copiilor că se poate face o socializare și cu câinele, care nu degeaba se spune că este cel mai bun prieten al omului”, ne-a spus doamna prof. Elena Suncă, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe.

Astfel, joi, la Școala Gimnazială Specială din Olteni s-a desfășurat o acțiune de dresaj canin, pregătită de reprezentanții Asociației Chinologice (ACh) Covasna și reprezentanții Asociației „Szekely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc, la care au care au participat elevii celor două instituții de învățământ.

Reprezentanții Asociației Chinologice (ACh) Covasna au fost încântați de această invitație și și-au arătat intenția de a prezenta demonstrații de dresaj canin și în alte instituții de învățământ, pentru a-i face pe copii să interacționeze cu câinii și să înțeleagă mai bine comportamentul acestora.

„Ne-am propus mai multe acțiuni de genul acesta, în școli, în grădinițe. Dorim să popularizăm creșterea câinilor de rasă și lucrul cu aceștia, să învețe copiii că nu e un pericol câinele nici pe stradă, nici în familie. Trebuie obișnuiți și educați copiii în sensul acesta. Încercăm ca prin această acțiune să dăm ocazia copiilor să vadă demonstrații, facem doar disciplină, pentru ca elevii să pună mâna pe câini, să se obișnuiască un pic să interacționeze cu câinele. Ne propunem să îi apropiem pe copii de câini, atât prin această acțiune, cât și prin acțiunile viitoare. Acesta este începutul, sperăm să mai avem astfel de acțiuni, să mai fim invitați pentru că noi venim cu mare plăcere”, a spus vicepreședintele Asociației Chinologice (ACh) Covasna, Bogdan Chirovan.

„Aceasta este doar prima etapă, un început…dorim să mai mergem și la alte școli, și la grădiniță și să aducem câinii aproape de oameni și în special de copii, deoarece am văzut și în oraș că, de obicei, copiilor le e frică de câini și de exemplu,  dacă merge părintele cu copilul pe stradă, și apare un câine, părintele îi spune copilului << ai grijă să nu te muște!>> și nu e bine, deoarece nu fiecare câine pe care îl întâlnim se comportă urât sau este agresiv”, a spus președintele Asociației Chinologice (ACh) Covasna, Kerekes Karoly.

La rândul său, președintele Asociației „Szekely Kutya Klub” din Târgu Secuiesc, Forro Bela, a declarat:

„Vrem să arătăm că se pot dresa câinii, că se poate face orice cu un câine și vrem să arătăm generației tinere că merită ca și dacă are acasă și dacă nu are acasă un câine, merită să lucreze cu câinii, să stea alături de un câine. Oamenii pot  învăța foarte, foarte multe din comportamentul animalelor. Chiar dacă are acasă un dihor, de exemplu, dacă un copil începe de mic să aibă grijă de un animal, când ajunge adult va fi un om responsabil și acesta este un lucru foarte important. Câinii pe care i-am adus eu astăzi aici sunt câini care vor fi dresați pentru persoane cu dizabilități”.

Evenimentul a cuprins prezentarea raselor de câini care au participat la acțiunea demonstrativă, o demonstrație de dresaj canin de grup a câinilor de companie și o demonstrație de dresaj de competiție cu câini cu experiență și rezultate deosebite în cadrul circuitului competițional de specialitate.

Un eveniment reușit

Elevii au fost încântați de eveniment. Ei au urmărit cu atenție momentele pregătite, iar emoția . . și bucuria li se putea citi pe chip. La final, copiii au putut să adreseze chiar ei comenzi pe care câinii să le execute, au putut să plimbe cățeii, să îi mângâie și să se joace cu aceștia, iar evenimentul s-a dovedit a fi unul foarte reușit.

„Reușita evenimentului constă în bucuria adusă elevilor. Dacă am reușit să aducem un zâmbet pe chipul copiilor, considerăm că activitatea a reușit”, a spus doamna prof. Suncă Elena, de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

„Ne bucurăm pentru această demonstrație. Este prima oară când au venit la noi (n.r- reprezentanții Asociației Chinologice Covasna și ai Asociației ”Szekely Kutya Klub”), suntem onorați și doresc să mulțumesc și colegilor de la Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>. Mi se pare un lucru foarte frumos, foarte interesant; consider că e o ocazie ca și copiii noștri să interacționeze și să se acomodeze cu acești căței și, în primul rând, să aibă o relație cât mai bună cu animalele”, a spus directorul Școlii Gimnaziale Speciale de la Olteni, domnul Forro Huba.

”A fost o acțiune foarte frumoasă și sperăm să mai fie, să fie și o continuare. Copiilor le plac animalele”, a spus și directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Speciale de la Olteni, domnul Kovacs Attila.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail