Prin acest concert autumnal ce va avea loc vineri, 5 septembrie 2014  de la ora 19,00 în generosul spaţiu în aer liber oferit de Piaţa Sfatului din Braşov, artiştii Filarmonicii vor să le  mulţumească încă o dată melomanilor care au venit în număr mare la spectacolele de la Sala Patria, dar şi să le amintească de noua Stagiune ce se va deschide pe 25 septembrie. Intrarea este liberă.

Manifestări de ţinută în Agora

        Aşa după cum am precizat şi cu alte prilejuri, nu mai departe decât ieri, când am anunţat un al eveniment similar  (Concertul Operei braşovene  de astăzi, 4 septembrie, din aceeaşi Piaţă a Sfatului),  în  acest spaţiu celebru al marelui burg aflat în centrul ţării se derulează aproape în fiecare săptămână câte  o manifestare muzicală, cultural-artistică, comercială, ce atrage un numeros public.

    Au rămas celebre ediţiile de succes ale Festivalului „Cerbul de Aur”, confruntările  naţionale şi inernaţionale  de folclor, de dansuri şi obiceiuri tradiţionale, ediţiile estivale ale  Târgului  de Carte şi Muzică, expoziţiile de produse tradiţionale româneşti.

    Dar, şi  ceea ce dorim să subliniem în acest articol, anume concertele speciale  ale Filarmonicii şi Operei braşovene.  Sunt activităţi generoase, ce se adreseză unui auditoriu larg, nu nedapărat format dintr-un public avizat, fiind mulţi turişti, pensionari, oameni de diferite categorii sociale, adolescenţi, oameni ieşiţi în oraş să se relaxeze la început de weekend, bucuroşi că pot asista la asemenea întâmplări artistice de marcă pe…gratis. De ce să nu relevăm şi acest aspect, într-o perioadă de recesiune economică?

   Tocmai de aceea salutăm  şi mediatizăm de fiecare dată în cotidianul “Mesagerul de Covasna” asemenea iniţiative generoase, având în vedere faptul că mulţi iubitori de frumos din judeţul nostru vizitează des orașul de la poalele Tâmpei.

     Intrarea fiind liberă la multe asemenea  acţiuni generoase (ca şi de această dată) iau parte întotdeauna mulţi spectatori din oraş, din localităţile limitrofe  – inclusiv din judeţul Covasna  – fiind, de asemenea,  prezenţi  turişti români şi străini aflaţi în trecere.

     Iar succesul a  fost întotdeauna pe măsură.

                          La pupitru,  cunoscutul dirijor Cristian Oroşanu

    În cele ce urmează vom încerca să schiţăm un  mic portret al  conducătorului Orchestrei ce va încânta publicul  vineri-seara. Cristian Oroşanu s-a născut în anul 1972 şi a urmat studiile la Liceul de Muzică „Octav Bancilă” din Iasi, apoi la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Atras de arta dirijatului, va urma şi sectia  de specalitate  din cadrul aceleiasi instituţii de învăţământ, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi, beneficiind în paralel şi de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu.

 Apoi şi-a desăvârşit cunostintele dirijorale în cadrul unor stagii de perfecţionare  desfasurate sub conducerea prof. dr. Christfried Brodel.

În anul 1996, dirijorul Cristian Oroşanu a beneficiat de o bursă de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling.

 Din 1 februarie 2004 este angajat ca dirijor la Filarmonica Braşov.Repertoriul sau cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale, dirijând de la Marcello, Telemann şi Bach, până la Enescu, Stravinski şi Gershwin.

Mulţumiri din partea conducerii Filarmonicii şi o… invitaţie

     În încheiere să precizăm că în numele colectivului Filarmonicii Braşov, conducerea instituţiei, respectiv directorul Liviu Mateş,  doreşte să le mulţumească prin intermediul nostru  melomanilor covăsneni care au fost prezenţi  la concertele  din Stagiunea 2013 – 2014. Totodată, secretarul muzical al Filarmonicii, Adina Carp, a ţinut să sublinieze faptul că  va urma cât de curând inaugurarea noii Stagiuni, cea cu numărul 137  – una de excepţie – „în cadrul căreia  dorim să prezentăm publicului artişti consacraţi, vedete de talie internaţională,  încât fiecare concert să se transforme într-un eveniment cultural deosebit”.

    ….Iar ca o „repetiţie generală cu public” putem încadra şi Concertul în aer liber de vineri-seara. Invitaţia v-a fost lansată, stimaţi cititori.

                                                                                                       Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail