Până în 31 august a.c., producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate, pot depune cererea de plată aferentă anului 2011, în cadrul „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate”. Tot până în 31 august, se primesc cererile în ceea ce priveşte „Schema de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine”.
Pentru anul 2010 au fost aprobate 2.542 de cereri, pentru 10.873 de capete, iar pentru fiecare cap de vacă s-a primit 98,08 euro: „Anul acesta, acum suntem în plină campanie la acest capitol. Campania a început în 17.08 (a.c) şi până în momentul de faţă s-au depus 210 cereri. Termenul limită de depunere a cererilor este 31.08.2011,” a declarat doamna Angela Negoiţă, director executiv Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna.
Fermierii trebuie să ştie că, în acest caz, cererile se preiau la cele 6 centre locale: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Întorsura Buzăului, Covasna, Chichiş, Târgu Secuiesc.
O altă măsură de sprijin care se acordă în prezent este schema de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la specia bovine. Potrivit APIA Covasna, pe anul 2010, s-au fost 3.288 cereri, pentru 27.831 de capete şi s-a plătit 410 lei pe cap de animal: „Acum este în derulare şi această măsură de sprijin. Până în acest moment s-au depus 2.617 cereri pentru 22.619 de capete, şi nu s-a terminat. Data de 31 august este termenul limită până când se primesc cereri”, a spus doamna director executiv APIA Covasna. Cererile se preiau, în acest caz la centrul judeţean, la Sfântu Gheorghe.
Creştere de 11 % a efectivelor de oi
În ceea ce privesc schemele de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic specia ovine şi caprine, potrivit datelor furnizate de APIA, pentru 2010 au fost aprobate 861 de cereri, pentru 105.886 de capete, plătindu-se câte 40 de lei pe cap de animal. Anul acesta au fost depuse 903 cereri, cu 118.271 de capete: „Cu ovinele am terminat, inclusiv controlul administrativ. La ovine s-au preluat toate cererile şi acum suntem în faza de control”, au spus reprezentanţii APIA Covasna.
Foarte important de reţinut: Termenul de control a fost iniţial 31 august, dar a fost prelungit până în 15 septembrie.
Animalele trebuie să rămână în exploataţie
„Beneficiarii acestor sume sunt obligaţi să ţină animalul în exploataţie până în 15 septembrie, pentru că va veni un supra-control, şi dacă nu se va găsi acolo animalul pentru că l-a vândut, va fi sancţionat, şi, după câte ştiu eu, chiar va fi sancţionat multi –anual, adică se va lua din anii precedenţi”, a explicat Angela Negoiţă. „În momentul când omul semnează cererea se obligă ca până în data de 15 septembrie efectivele de animale să rămână în exploataţie. Trebuie subliniat că ei nu au voie să vândă animalele până în 15 septembrie. În 15 septembrie se va face o filtrare în registrul naţional. Orice animal care a fost vândut sau dat la abator va ieşi de la plată, de la subvenţie”, a completat domnul Marius Popică, director executiv adjunct APIA Covasna.
În cazul în care animalul moare, soluţionarea depinde de la caz la caz, pe răspunderea doctorului veterinar, care constată cauza decesului: „Dacă moare, prima oară trebuie să se meargă la medicul veterinar şi se eliberează certificatul sanitar- veterinar. Împreună cu certificatul sanitar-veterinar se prezintă un nou formular, F3, cu care vine şi ne anunţă. Şi atunci îi introducem în sistem”, a explicat doamna Orosz Emma, Şef Serviciu Autorizare CNDP şi Ajutoare Specifice Comunitare, Măsuri de Piaţă, APIA Covasna.
„Depinde de la caz la caz. Nu putem să plătim o subvenţie pentru vaca respectivă, dacă omul a tăiat-o acasă pentru o nuntă. Deci, când apare în formular că el a sacrificat-o pentru interes propriu, nu mai intră la plată. Dacă a fost un accident, atunci e altă procedură,” a completat directorul executiv.
Ana Alina Costache