Un puternic incendiu izbucnit în noaptea de marţi spre miercuri a afectat mai multe locuinţe dintr-un bloc cu 33 de apartamente din municipiul Sfântu Gheorghe. Incendiul a fost provocat intenţionat, este concluzia la care au ajuns, după primele cercetări, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

„Cauza probabilă a incendiului o reprezintă folosirea intenţionată a unei surse de aprindere pentru a genera incendiul (…) Au ars materiale textile, electrocasnice şi deşeuri de mobilier depozitate la parterul imobilului sub casa scării, trei uşi de apartament, zugrăveala de pe casa scării, instalaţia electrică de pe scară, geamuri termopane de pe casa scării şi s-au degradat mai multe contoare de gaz şi bunuri din apartamentele locatarilor (…) Din fericire în acest caz nu au existat victime omeneşti, doar pagube materiale serioase”, menţionează purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, plt. Tolvaj Marian-Marius, într-un comunicat de presă, remis ieri AGERPRES.

Potrivit acestuia, în cursul nopţii de marţi spre miercuri pompierii au evacuat cei aproximativ 21 de locatari aflaţi în apartamente, iar echipajul SMURD a acordat asistenţă medicală unui număr de patru persoane intoxicate cu fum, respectiv trei adulţi şi un copil, dintre care două au fost transportate la spital, starea lor de sănătate fiind în prezent stabilă.

Pentru stingerea incendiului izbucnit în jurul orei 3,30 în blocul de pe strada Nuferilor au intervenit două autospeciale cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de pompieri Sfântu Gheorghe.

„Reamintim populaţiei că este interzisă depozitarea pe casa scării şi pe traseele de evacuare ale clădirilor a materialelor care să împiedice evacuarea locatarilor, precum şi amenajarea de boxe în casele scării sau sub rampele scărilor. De asemenea, este interzisă încuierea sau blocarea uşilor de pe căile de evacuare ale clădirilor. Aceste nereguli se sancţionează cu amendă între 1.000-2.500 de lei”, se mai menţionează în comunicatul de presă.

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat că Poliţia va efectua o anchetă pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs incendiul, iar cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. În paralel va fi efectuat un instructaj cu administratorii blocurilor în legătură cu normele de protecţie contra incendiilor.

Ajutor de urgenţă pentru familiile afectate de incendiul produs într-un bloc din Sfântu Gheorghe

Familiile care au suferit pagube din cauza incendiului  ar putea primi ajutor de urgenţă din partea autorităţilor locale.

„Numim azi o comisie care va face evaluarea pagubelor, iar mâine (joi -n.r) avem şedinţă extraordinară a Consiliului local şi, probabil, celor mai afectate familii le vom acorda un ajutor de urgenţă”, a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva.

Potrivit acesteia, incendiul a izbucnit în jurul orei 3,30 în casa scării unui bloc cu 33 de apartamente situat pe strada Nuferilor, iar flăcările s-au propagat la etajele superioare, distrugând mai multe uşi, contoare de gaz şi balustrada scării interioare. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Electrica şi Distrigaz au intervenit cu operativitate, iar incendiul nu s-a soldat cu victime omeneşti.

Sztakics Eva a menţionat că locuinţele sunt deconectate în momentul de faţă de la reţeaua de alimentare cu gaz şi electricitate şi urmează să fie reconectate după revizuirea instalaţiilor şi remedierea defecţiunilor. Un echipaj al Poliţiei locale va asigura paza blocului timp de două zile, perioadă în care se vor lua măsuri pentru înlocuirea uşilor distruse de flăcări.

„Sunt vreo 5-6 apartamente în care nu locuieşte nimeni, proprietarii sunt plecaţi, iar dacă nu îi vom găsi, atunci vom căuta soluţii pentru ca bunurile din interior să fie în siguranţă până vin acasă”, a mai spus Sztakics Eva.

Luna trecută un alt incendiu a izbucnit într-un bloc din municipiul Târgu Secuiesc, flăcările distrugând trei cărucioare pentru copii, patru biciclete şi două sănii depozitate în casa scării.

AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail