Pista aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav va fi gata în 20 septembrie, au anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, şi reprezentanţii firmei constructoare.

„Este ultima conferinţă de presă pe care o desfăşurăm înainte de finalizarea lucrărilor la pistă, în 20 septembrie. Sperăm să nu existe probleme din cauza vremii, să nu plouă, pentru că atunci lucrările nu pot continua. Suntem în curs de desfăşurare a procedurilor pentru suprafeţele de mişcare, licitaţia este în desfăşurare şi aşteptăm ofertele până la 23 august. Dacă avem şansa ca vremea să fie bună, vom începe în acest an şi lucrările la suprafeţele de mişcare. De asemenea, o chestiune la care vom lucra este balizajul, pentru care executăm proiectul în acest an, iar anul viitor începem lucrările”, a afirmat preşedintele CJ Braşov.

Sursa citată a arătat că sunt numeroase firme care se interesează de investiţie şi de lucrările care trebuie făcute la terminal şi la turnul de control, atât la sediul CJ cât şi la Primăria Ghimbav, pentru că, o dată cu finalizarea pistei, acesta intră în proprietatea statului, iar investiţia devine tentantă, susţine Aristotel Căncescu.

„Domnul primar Dorel Toma (primarul oraşului Ghimbav- n.r.) a avut multe contacte şi acesta este şi motivul pentru a porni un caiet de sarcini pentru găsirea unor colaboratori cu care să terminăm investiţia. Am fost contactat şi de la Guvern de un consilier al primului-ministru Victor Ponta, pentru că o firmă din Turcia doreşte să se implice în investiţie. Noi ne dorim să vină să finalizeze investiţia, cu toate că o putem finaliza şi singuri, de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean, dar într-un număr de ani, pentru că ar mai fi nevoie de peste 20 de milioane de euro până la finalizarea integrală a aeroportului”, a subliniat Căncescu.

Preşedintele CJ a adăugat că şi Primăria Braşov ar dori să contribuie la lucrările aeroportului, iar dacă primarul oraşului Ghimbav reuşeşte să aducă bani de la Guvern „pentru că face parte din partidul de guvernământ şi Guvernul s-ar implica cu câteva milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor ar fi nişte fonduri bine venite, dacă nu, Consiliul Judeţean va finaliza investiţia”.

În perioada următoare, vor fi discuţii cu două firme, una din Spania şi alta din China, care vor veni la Braşov să vadă stadiul lucrărilor şi ce lucrări mai trebuie executate, a mai precizat Aristotel Căncescu.

Pista aeroportului, ale cărei lucrări au început în primăvara anului trecut, are o lungime de 2.850 de metri, o lăţime de 45 de metri, iar suprafaţa pe care se construieşte investiţia este de 209 hectare. Investiţia totală se ridică la peste 50 de milioane de euro, fiind primul aeroport din România construit de la zero după 1990. Până în prezent, s-au turnat 60.000 de metri cubi de beton, rămânâd de executat 10% din suprafaţa pistei. Zilnic se toarnă între 400 şi 600 de metri cubi de beton, a precizat reprezentantul firmei constructoare, Sorin Torcică.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail