Producătorii de cartofi care au o cultivat o suprafaţă mai mare de 0,5 hectare, trebuie să se înregistreze la Direcţia pentru Agricultură (D.A.) Covasna, Unitatea Fitosanitară, conform O.M. 580/2007 şi O.M. 698/2007 privind extinderea procedurii de înregistrare a producătorilor sau a depozitelor colective ori centrelor de expediere.

Producătorii care se încadrează în această categorie, trebuie să completeze un formular de Cerere de înregistrare, să ataşeze o copie a actului de identitate, a titlului de proprietate, a contractului de arendare (dacă este cazul), hărţile parcelelor şi amplasamentul pe anul 2009. Pe baza acestui dosar, proprietarii vor primi un certificat de înregistrare cu un număr unic, care este necesar în cazul transportului cartofului pentru consum pe teritoriul Uniunii Europene şi în afara judeţului Covasna. Certificatul se obţine gratuit de la Unitatea Fitosanitară Covasna, şi are o valabilitate de un an.

Conform legislaţiei în vigoare, producătorii care nu se înregistrează la D.A., Unitatea Fitosanitară Covasna, care efectuează operaţiuni de import, export, circulaţie intracomunitară,  care transportă şi comercializează plantele, produsele vegetale şi a altor obiecte care nu respectă exigenţele fitosanitare prevăzute de legislaţia fitosanitar, vor suporta sancţiuni cu valoarea cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei.

În momentul de faţă doar 300 de producători de cartofi s-au înregistrat, din cei aproximativ 14.000 de agricultori pe care îi are judeţul Covasna.

Pentru informaţii suplimentare  puteţi apela numărul Unităţii Fitosanitare Covasna: 0267/351.706

M.D.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail