Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJTS) Covasna a inaugurat, ieri dimineaţă,  primul Centru de Tineret şi Voluntariat din localitatea Covasna.

„Este un moment extraordinar în viaţa urbei noastre. Eu mă bucur că acest centru pentru Tineret şi Voluntariat se află chiar în centrul oraşului Covasna. Este un loc foarte vizitat mai ales pentru că aici avem Centrul de Informare Turistică ”, a spus primarul localităţii Covasna, Thiesz Janos.

La ineditul eveniment a fost prezent prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, care a ţinut să-şi exprime încrederea în acest proiect destinat tinerilor. „Eu am foarte mare încredere în tineri, în general, şi ştiu că în tineret există un mare potenţial. Cred că rolul nostru, ca autorităţi, este să dăm posibilitatea tinerilor să aibă activităţi cât mai frumoase şi să asigurăm un cadru legal în care să se poată manifesta. În ultima vreme vedem că modalitatea tinerilor de a se distra este în pub, o discotecă, şi altele, dar eu cred că sunt multe alte lucruri frumoase şi mult mai interesante şi mai educative. Sunt convins că tinerii ştiu asta, dar noi trebuie să le asigurăm un cadru în care să se desfăşoare mai bine ”, a spus prefectul. Acesta a îndemnat comunitatea covăsneană, în special comunitatea tânără, să lase televizorul şi să se implice în diferite proiecte, mai ales că acum au un loc unde îşi pot desfăşura activitatea.

Cu această ocazie,  directorul Direcţiei de Tineret şi Sport (DJTS) Covasna, Marian Ştiopu,  a făcut un apel către asociaţiile de tineret române şi maghiare, amintindu-le  că pot depune proiecte la DJTS pentru finanţări,  şi le-a  îndrumat să se pregătească din toamnă, ca la începtul anului viitor să se poată prezenta la DJTS Covasna. „Din bruma noastră de bani, putem sprijini asociaţiile din această zonă ”, a spus Marian Ştiopu.

La rândul său, Cătălin Lazăr, consilier în cadrul DJTS Covasna a declarat:  „Prin aceste birouri încercăm să fim mai aproape de tineri şi să răspundem nevoilor lor, dar şi să-i determinăm să se implice, să fie mai activi în viaţa comunităţii. În centrul de la Covasna vor activa atât asociaţii de tineret româneşti, cât şi maghiare, iar acest lucru reprezintă un pas pentru o relaţie de normalitate. Deci tinerii vor lucra împreună la diverse proiecte, care nu vor fi doar pentru o etnie sau alta (…) Abordarea corectă este să mergem pe ideea de multiculturalitate, de păstrare şi împletire a valorilor noastre. A merge pe căi separate încă din grădiniţă, asta nu e o soluţie pentru un viitor sustenabil”.

Direcţia Județeană  de tineret şi sport Covasna  şi-a propus să realizeze trei astfel de centre  de tineret şi voluntariat, în judeţul nostru,  în scopul susţinerii şi dezvoltării mişcării de tineret.

Consilierul DJTS, Cătălin Lazăr,  a menționat că celelalte două centre de tineret vor funcţiona în municipiul Sfântu Gheorghe şi la Întorsura Buzăului, şi vor avea rolul de a angrena şi tinerii din localităţile învecinate. Ele vor oferi tinerilor cadrul şi logistica necesare pentru a se informa, a redacta şi implementa proiecte.

Acesta a spus că  că pe lângă centrul din Sfântu Gheorghe va funcţiona şi o casă a studenţilor, dorindu-se o implicare mai activă a acestora în viaţa urbei.

Centrul de Tineret şi Voluntariat din orașul Covasna, care va funcționa în clădirea Centrului de Informare Turistică,  a fost dat în folosinţa Asociaţiei de Tineret GRIT, care deja va organiza primul curs, săptămâna aceasta.

  Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail