Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna a eliberat de la începutul anului 3307 de carduri europene de asigurări sociale de sănătate şi certificate provizorii de înlocuire a cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate, pentru cei care au dorit să-şi petreacă vacanţa în Uniunea Europeană.
În ultima perioadă, tot mai mulţi covăsneni au ales o vacanţă la „vecini”, apelând la serviciul gratuit pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin Casele de Asigurări de Sănătate judeţene şi anume: cardurile europene de sănătate. În primele trei zile a lunii iulie, CAS a eliberat 133 de certificate provizorii de înlocuire a cardului de sănătate european. Conform conducerii CAS Covasna, numărul cererilor şi cardurilor ori certificatelor provizorii de înlocuire este foarte mare, comparativ cu numărul locuitorilor din judeţul nostru. În luna mai numărul cererilor de eliberare a cardurilor europene de sănătate era de 570, iar o lună mai târziu numărul a crescut semnificativ la 653 de cererei. Totuşi, acest lucru este un lucru pozitiv, deoarece prin aceste cereri înregistrate se poate vedea încrederea pe care cetăţenii o au în CNAS.
Certificatele provizorii de înlocuire a cardurilor europene de sănătate au aceeaşi valoare ca şi cardurile europene de sănătate. CNAS a încetat tipărirea cardurilor europene începând cu data de 22 aprilie a.c., în urma expirării contractului cu firma specializată ce se ocupa cu acest lucru. Din această dată, conform legislaţiei Uniunii Europene, CNAS a început să elibereze certificatele de înlocuire a cardurilor europene de sănătate, pentru ca cetăţenii romîni să poată beneficia în continuare de serviciile medicale de bază şi în afara ţării, în cazul în care aveau nevoie.
„Aceste certificate provizorii acoperă numai intervenţiile de urgenţă, servicii medicale de urgenţă, pachetul minimal care este şi la noi. Persoana se duce în călătorie în străinătate şi dacă se accidentează, are o gripă, foloseşte cardul sau certificatul provizoriu de înlocuire a cardului.Nu trebuie să plătească nimic dacă procedura se încadrează în pachetul minimal de servicii. Pentru alte servicii e mai complicat, trebuie să aibă aprobarea noastră şi merg cu acte şi formulare europene, când pacientul se ştie că e bolnav”, a declarat directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu.
Până în momentuld e faţă, CAS Covasna a eliberat în jur de 1200 de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de sănătate. Media lunară de cereri înregistrate la nivel judeţean este de 550 de cereri.
Cei care doresc să obţină cardul european de sănătate trebuie să se prezinte la CAS Covasna cu adeverinţa de la locul de muncă, cu o copie a cărţii de identitate (sau cu o copie a certificatului de naştere în cazul copiilor sub 14 ani) şi să completeze o cerere tipizată ce i se va înmâna de către un funcţionar al CAS.
Valabilitatea cardului este de 6 luni de zile de la eliberare şi poate fi folosit pe teritoriul oricărei ţări membre a Uniunii Europene.
„Cei care pleacă în Europa ar trebui să aibă cardul european de sănătate sau certificatul provizoriu de înlocuire, care sunt documente europene şi sunt recunoscute de către furnizorii de servicii medicale în Europa. Populaţia să aibă încredere în aceste documente”, a conchis Ghiţă Drăgoiu.
Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail