Astăzi, 4 iulie, în calendarul ortodox se face pomenirea sfântului Andrei Criteanul.

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Din viața sa, aflăm că micuțul Andrei nu a vorbit până la vârsta de 7 ani, când într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtășanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaîntâlnită. La vârsta de 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. După numai câțiva ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului. În timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei. Moare în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îl cinsteste în data de 4 iulie. Nu trebuie însă confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirică in 766.

Tot astăzi, facem pomenirea:  Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfântului Simeon; Sfântului Andrei Rubliov;- Sfântului Sfințitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei; Sfântului Mucenic Teodot;  Sfântului Mucenic Donat, episcopul Leviei;  Sfintei Mucenițe Chiprila;  Sfintelor Aroa și Luchia; Sfintei Asclipia; Sfântului Sfințitului Mucenic Teofil;  Sfântului Cuvios Menighi.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail