Astăzi debutează prima etapă de admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015. Admiterea se va desfăşura în cadrul a trei etape.

Conform metodologiei admiterii în învăţământul liceal de stat, înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care se calculează ca medie ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, ce are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V-VIII, ce are o pondere de 25%.

Potrivit calendarului admiterii, începând de astăzi – 4 iulie – şi până în 8 iulie (a.c.), este programată completarea opţiunilor în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi. Candidaţii vor completa pe fişa de înscriere în ordinea descrescătoare a preferinţelor, codurile opţiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.

Tot în această perioadă, vor completa fişele de înscriere şi absolvenţii de clasa a VIII-a proveniţi din alte judeţe, la centrul special desemnat din judeţul în care se solicită înscrierea. Datele din fişele de înscriere vor fi introduse în baza computerizată.

Între 5-9 iulie, este programată verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de  calculator, corectarea greşelilor în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din calculator. În 10 iulie (a.c.), baza de date va fi transmisă de la centrele de înscriere la centrul judeţean de admitere al municipiului Bucureşti, precum şi a listei absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizat; predarea de către comisia din centrul de înscriere a fişelor  de opţiuni originale la centrul de admitere judeţean/al municipiului Bucureşti. În 11 iulie este programată transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene / al municipiului Bucureşti la Centrul Naţional de Admitere, iar în 12-13 iulie are loc verificarea şi corectarea bazelor de date de către Comisia Naţională de Admitere şi comisiile de admitere judeţene a municipiului Bucureşti, transmiterea modificărilor la comisia naţională. În 14 iulie (a.c.) are loc corectarea erorilor şi confirmarea încheierii modificărilor.

În data de 15 iulie (a.c.) este programată repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015. În data de 16 iulie este programată afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a istei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti, precum şi afişarea de către fiecare unitate de învăţământul liceal a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate. În perioada 17- 25 iulie (a.c.), este programată depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

La cea de-a doua etapă a repartizării computerizate participă candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015, care au participat şi au rămas nerepartizaţi în prima etapă sau nu au participat, din diverse motive la prima etapă de admitere. Cea de-a doua etapă de admitere în învăţământul liceal de stat candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015, este programată în perioada 16 – 31 iulie (a.c.), şi se va desfăşura astfel: în 16 iulie va avea loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe  de aptitudini sau probe de  verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, în 17-18 iulie – se va desfăşura susţinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă; în
19 iulie – vor fi afişate rezultatele la probele de aptitudini şi la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi rezolvarea eventualelor contestaţii. Între 16 şi 21 iulie (a.c.) are loc completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare, completarea unei noi fişe de opţiuni de către cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii. În 21 iulie (a.c.) este programată şi completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini; completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă.

Între 16 – 22 iulie – este programată introducerea datelor în calculator, verificarea fişelor listate şi corectarea eventualelor erori; în 23 iulie – transmiterea noilor baze de date la centrul de admitere judeţean/al municipiului Bucureşti şi la Centrul Naţional de Admitere, urmând ca în 24 iulie să aibă loc repartizarea computerizată a candidaţilor din a doua etapă a admiterii. Tot în acea zi este programată afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial/în centrul special de înscriere a listelor cu absolvenţii proveniţi din şcolile respective/din alte judeţe, repartizaţi în a doua etapă şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat, respectiv afişarea de către fiecare unitate de învăţământ liceal de stat a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate în a doua etapă.

Între 24 şi 25 iulie este programată depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii din etapa a doua. În 25 iulie va avea loc şi transmiterea de către unităţile de învăţământul liceal de stat a situaţiei locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape ale admiterii. Între 28 – 31 iulie, Comisia Judeţeană de admitere va rezolva situaţiile speciale ivite după repartizarea computerizată, a repartizării candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi a candidaţilor care nu au participat la primele două repartizări computerizate.

În 1 august a.c., va începe etapa a treia de admitere în învăţământul liceal de stat, prin afişarea locului de desfăşurare şi a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori maternă.

În 1 septembrie este programată înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, urmând ca în 2 şi în 3 septembrie să se desfăşoare aceste probe. În 4-5 septembrie 2014 va avea loc repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nicio repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare, iar în 8 septembrie (a.c.) va avea loc transmiterea către Centrul Naţional de Admitere a  rezultatelor repartizării.

Admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi

Conform calendarului admiterii, cererile pentru înscrierea pe locurile speciale pentru romi au putut fi depuse până în 20 iunie (a.c.). Într-un ghid informativ al ISJ Covasna se arată că repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi va avea loc în data de 8 iulie a.c., ora 12.00, la sediul Inspectoratului.

Admiterea în învăţământul special

Potrivit Ghidului informativ menţionat, înscrierea şi repartizarea candidaţilor în învăţământul special se organizează de către Comisia Judeţeană de Admitere în data de 10 iulie a.c., la sediul ISJ Covasna. Repartizarea se va face în funcţie de tipul şi de gradul de deficienţă, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere sau de absolvire, după caz, şi în funcţie de opţiuni. Candidaţii cu cerinţe educative speciale, care au susţinut Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a, pot participa, fără restricţii, la toate etapele de admitere prevăzute în metodologie, iar cei cu cerinţe educative speciale, care nu au susţinut Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a, şi care solicită înscrierea în învăţământul de masă, vor fi repartizaţi în perioada 28- 31 iulie, după repartizarea celorlalţi candidaţi.

Admiterea candidaţilor pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă

Înscrierea la învăţământul seral sau cu frecvenţă redusă, a candidaţilor din promoţiile anterioare, care împlinesc 18 ani până la data începerii anului şcolar 2014- 2015, inclusiv, se realizează la centrul special de înscriere care va funcţiona la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna.

În 15 iulie are loc afişarea calendarului admiterii la învăţământ seral sau cu frecvenţă redusă pentru candidaţii din seriile anterioare care împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 –2015. În 22- 23 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere, dosare ce vor conţine: 1. cererea de înscriere; 2. cartea de identitate, certificatul de naştere, şi, după caz, certificatul de căsătorie, în copie legalizată; 3. adeverinţă cu notele şi media generală obţinută la tezele cu subiect unic/ testele naţionale / examenul de capacitate / Evaluare Naţională; 4. foaia matricolă pentru clasele V-VIII (cu calculul mediei generale); 5. fişa medicală. Conform ghidului informativ al ISJ Covasna, repartizarea candidaţilor se va realiza în şedinţă publică, conform metodologiei, în data de 25 iulie 2014, la sediul ISJ Covasna.

Informaţii suplimentare privind admiterea în licee pot fi obţinute accesând pagina de internet www.isj.educv.ro, sau www.admitere.edu.ro.

A.C.

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail