În acest sfârşit de săptămână, serviciile publice locale de evidenţă a persoanelor au eliberat 279 de cărţi de identitate.

Serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor din judeţul Covasna (Baraolt, Covasna, Ghelinţa, Întorsura Buzăului, Ojdula, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc) au eliberat, în data de 24 şi 25 mai un număr de 279 de acte de identitate din care 275 cărţi de identitate şi 4 cărţi de identitate provizorii.

Şeful Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor (SPCJEP) Covasna, Olah-Badi Csaba, a menţionat că serviciile au lucrat cu program prelungit,  în acest sfârşit de săptămână, cu ocazia alegerilor europarlamentare: „Cei care au mers să voteze şi au observat că nu au act de identitate valabil, au venit să-l schimbe. De alegeri, cei de la serviciile locale stau şi mai mult pentru că toate cărţile trebuie să fie gata. Oamenii s-au obişnuit deja că se fac cărţile mai repede decât de obicei,  şi vin.”

În momentul de faţă, în judeţul Covasna, în jur de 8000 de cărţi de identitate figurează ca fiind expirate. Şeful  SPCJEP Covasna a amintit că din acest număr, un procent foarte mare îl reprezintă actele persoanele care nu mai locuiesc pe teritoriul României de ani buni. „În judeţ avem în jur de 8000 de buletine sau cărți de identitate expirate,  dar multe dintre persoanele care posedă aceste acte sunt în străinătate de peste 20 de ani,  şi sunt cetăţeni ai altor state. Împreună cu poliţa se fac verificări anuale asupra persoanelor care sunt plecate şi se fac nişte rapoarte de investigaţie, dar,  chiar dacă ştim că o persoană este plecată în Canada de 20 de ani, nu putem să-i facem nimic. Apare doar o menţiune „Posibil plecat în străinătate” şi atât, actul de identitate tot expirat rămâne”, a explicat Olah-Badi Csaba.

Documente necesare pentru schimbarea Cărţii de Identitate: Cerere pentru eliberarea actului de identitate; Certificatul de naștere, original și copie;  Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie;  Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie; Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie; Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie; Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie; Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate – 7 lei; Documentul cu care face dovada achitării, în condițiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru – 5 Lei

Pentru alte detalii privind eliberarea cărţii de identitate, sau cu privire la evidenţa populaţiei, vă puteţi prezenta la sediul din strada Kós Károly, nr. 21-23 , puteţi consulta  site-ul oficial al SPCJEP Covasna http://www.evpcv.ro/ro , sau puteţi apela numărul de telefon: 0267-311475.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail