Ministerul Sănătăţii a trimis în această perioadă înştiinţări către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) judeţene, cu privire la cazurile de copii restanţieri la vaccinul antipoliomielitic, în urma înregistrării a unui număr tot mai mare de cazuri de poliomielită în mai multe ţări.
Vaccinul Polio Inactiv (VPI) se administrează prima dată la vârsta de 13-23 de luni, fiind compus din 4 doze, urmând ca la vârsta de 6 ani să se facă o revaccinare, pentru ca imunizarea să fie completă. În judeţul Covasna vaccinarea cu VPI s-a realizat în proporţie de 91%, iar revaccinarea în proporţie de 87,30%, conform reprezentantului DSP Covasna, Gabriela Igyarto.
„Aceste acţiuni sunt demarate în fiecare lună pentru restanţieri. În fiecare cabinet medical se face cartografierea copiilor restanţieri, sunt chemaţi regulat la vaccinare, iar noi stăm foarte bine cu acoperirea vaccinală. Între 13-23 de luni se face vaccinarea de bază, ceea ce înseamnă 4 doze de VPI (vaccin polio inactivat) si avem o acoperire vaccinală de 91%. Deci nu se pune problema unei acţiuni ample pentru 9% dintre copii, fiindcă aici întâmpinăm câteva refuzuri, dar restul sunt contraindicaţii sau sunt amânări din cauza schemelor de vaccinări anterioare. Pentru cei care au primit revaccinări în clasele 0 şi clasa a 2-a în campania anterioară, avem o acoperire de 87,30%, asta însemnă că şi acolo au fost câţiva copii amânaţi. O să vedem pe data de 10 iunie ce procente de recuperări obţinem ”, a spus reprezentanul DSP.
Numărul de elevi eligibili pentru vaccinul anti poliomielitic este 4530. Anul acesta nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire de poliomielită în judeţul Covasna.
Poliomielita, adesea denumită şi paralizie infantilă, este o boală infecţioasă virală acută, ce se răspândeşte de la om la om pe cale fecal-orală, de obicei. Nu există leac pentru această boală, urmând, ca după o perioadă persoana afectată să decedeze. DSP Covasna atenţionează părinţii cu privire la gravitatea acestei boli şi îi îndeamnă să-şi vaccineze copiii împotriva poliomielitei.
Totodată, Ministerul Sănătăţii recomandă tuturo celor care doresc să călătorească în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Nigeria, Pakistan, Somalia sau Siria, să se vaccineze cu cel puţin 4 săptămâni înainte de plecare, cu o doză de VPI. Mai multe informaţii despre centrul de vaccinare se pot obţine la sediul DSP Covasna, pe strada Gödri Ferenc nr. 12, sau la numărul de telefon: 0267 351398.
Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail