Pe 24 mai 2014, Partidul Naţional sărbătoreşte 139 de ani existenţă. PNL a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne şi traseul său european.

Partidul Național Liberal este legat de aproape toate marile momente istorice ale națiunii române. Fără liberali nu ar fi existat Proclamația de la Islaz, unde sunt cele mai importante principii constituționale de modernitate pe baza cărora s-a constituit statul modern. Fără liberali, nu s-ar fi purtat, câștigat și fructificat războiul pentru independenţă. Fără liberali, Carol I nu ar fi fost încoronat Rege. Fără liberali, nu am fi avut o Constituție dintre cele mai moderne ale lumii în 1923, nu ar fi existat în România reforma agrară, sistemul modern de învățământ întemeiat de Spiru Haret sau votul universal.

Fără liberali, nu am fi virat spre Occident, spre valorile europene

După 1990, fără PNL, nu ar fi existat prima victorie a forțelor politice democratice și prima schimbare prin vot în 1996, fără PNL nu ar fi existat marile reforme grație cărora România a devenit membru al NATO și al Uniunii Europene. Fără PNL, nu s-ar fi putut împiedica, în anul 2004, așezarea de durată a unui partid-stat, PSD. Fără PNL nu s-ar fi putut opri ocupația tot sub formă de partid stat a regimului Băsescu, în 2012!

 

Partidul Naţional Liberal a luptat mereu pentru ca România să fie un stat european, respectat în corul naţiunilor europene şi axat pe valorile occidentale.

 

PNL Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail