Un proiect european care are ca scop calificarea şi perfecţionarea a aproximativ 600 de şomeri din 12 judeţe ale ţării a fost lansat miercuri la Miercurea Ciuc.

Managerul de proiect, Viviana Vasile, a declarat pentru AGERPRES că urmează să se califice în domeniul alimentaţiei, turismului şi artizanatului 588 de şomeri de scurtă sau lungă durată, în meserii precum barman, bucătar, cofetar, cameristă, imprimator pe lemn şi mătase şi lucrător în sculptură. Se vor organiza şi cursuri de perfecţionare pentru meserii precum somelier, ghid de turism, şef de restaurant sau manager de activităţi hoteliere. Şomerii care vor fi incluşi în proiect sunt din Regiunea Centru, respectiv judeţele Alba, Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Sibiu şi Regiunea Sud-Est, cu judeţele Constanţa, Tulcea, Vrancea, Galaţi, Buzău şi Brăila. Pentru Regiunea Centru, cursurile se vor ţine la Miercurea Ciuc şi vor fi bilingve, în română şi maghiară, iar pentru Regiunea Sud-Estm cursurile vor fi organizate la Eforie.

Viviana Vasile a spus că şomerii participanţi vor beneficia de o serie de facilităţi cum ar fi decontarea transportului până la localitatea unde se organizează cursurile, asigurarea mesei, precum şi acordarea unor subvenţii celor care finalizează cursurile. Absolvenţii vor primi o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, iar pentru 79 dintre ei li se va găsi şi un loc de muncă.

La conferinţa de lansare a proiectului a participat şi Petra Szavics, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, care i-a felicitat pe organizatori şi a subliniat că astfel de proiecte ‘sunt relevante inclusiv din perspectiva următorului exerciţiu financiar al Uniunii Europene, 2014-2020’.
Cursurile din cadrul proiectului vor începe în luna iunie şi se vor desfăşura până în septembrie 2015.

Proiectul se intitulează „Servicii integrate de informare, consiliere şi formare profesională a persoanelor fără loc de muncă, în meserii în domeniul turismului, alimentaţiei publice şi artizanatului”, este finanţat din Fondul Social European în cadrul Programului POSDRU, are o valoare de 12 milioane de lei şi este implementat de firma SC Corex & CB SRL.

AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail