După succesul cunoscut la Festivalul de Teatru destinat liceenilor, Jos pălăria!”, trupa de teatru a liceului Korosi Csoma Sandor” din localitatea Covasna a mai câştigat un binemeritat premiul special din partea juriului, la Festivalul de Arte Florian Pittiş”.

Organizat în perioada 12-14 mai a.c., „Festivalul Naţional de Arte pentru liceeni „Florian Pittiş” îşi propune să aducă un omagiu lăzăristului Florian Pittiş, să încurajeze iniţiativele tinerilor şi să îi sprijine pe aceia care doresc o carieră în domeniul scenei”, după cum se arată pe site-ul organizatorilor.

În urma reprezentaţiei lor pe scena Teatrului „Bulandra” din Bucureşti, trupa „Minicinis” a liceului covăsnean a fost una dintre cele două trupe de teatru premiate în cadrul festivalului. Astfel, cei 12 elevi: Popa Bianca, Drăghici Andreea, Călăreţu Sebastian, Uţă Ioana, Muruianu Sabina, Bularca Cristina, Posea Alexandru, Polhac Horia, Florea Ana-Maria, Pascaru Lorena, Olărescu Octavian şi Șerban Teodora, îndrumaţi de actorul Mihai Costache, au reuşit performanţa de a câştiga două premii importante la concursuri consacrate, în numai o săptămână, fără a avea experienţă în această ramură a artelor.

Totodată, juriul a premiat-o și pe eleva Uță Ioana, elevă în clasa a X-a A la „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, cu premiul pentru interpretare.

Juriul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului „Florian Pittiş” a fost format din persoane de renume din lumea teatrului, precum:  Mariana Mihuţ, Mihai Gruia Sandu, Virgil Ianţu, Adrian Despot şi Ionela Neagoe – director adjunct al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”. Preşedintele juriului este prof. Victor Ioan Nicolae – director al Colegiului National „Gheorghe Lazãr”, iar preşedintele de onoare a fost Anda Pittiş.

„Concurența a fost mare, toate piesele au fost alese pe sprânceană, jucate foarte serios de liceeni fără niciun studiu în domeniul teatral. Toate performațele trupei nu ar fi fost posibile fără implicarea totală a actorului bucureștean Mihai Costache, care ne-a fost regizor, prieten, îndrumător și model pe toată perioada lucrării la piesă. Pilonii proiectului au fost puși de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu care ne-a susținut moral și financiar pe tot parcursul proiectului”, a  punctat eleva de clasa a X-a, Bianca Popa, membra trupei „Minicinis”.

Festivalul „Florian Pittis” a fost organizat de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București, având două secțiuni: teatru și muzică. La secțiunea teatru au fost înscrise 5 trupe talentate din Botoșani, București, Constanța și Covasna. Luni, 12 mai a avut loc competiția la secțiunea muzică, iar marți, 13 mai au fost puse în scenă piesele trupelor de teatru. Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc în data de 14 mai, începând cu ora 19:00, trupa Felix II” a Colegiului Național „Iulia Hașdeu” din București  câştigând  premiul pentru cel mai bun spectacol.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail