În cadrul campaniei „Să ajutăm împreună”,  Caritas Alba-Iulia a înstalat în judeţul Covasna 14 containere de colectare, ce vin în sprijinul persoanelor aflate în dificultate.

Campania se desfăşoară la nivel naţional în 10 judeţe din ţară, printre care şi Covasna. Astfel, săptămâna trecut, cu acordul primarilor oraşelor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Covasna, Caritas a amplasat 14 containere de colectare în puncte cheie din fiecare oraş, pentru a fi la îndemâna celor cu inimă mare, care doresc să ajute printr-o simplă donaţie.

Prin campania ce vizează persoanele cu o viaţă nu tocmai uşoară, Organizaţia Caritas colectează îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării şi lenjerii care nu mai sunt de folos într-o gospodărie. În urma unei selecţii, obiectele uzate, dar cu o condiţie bună, sunt oferite celor aflaţi în dificultate, în special copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, iar celelalte, care nu mai pot fi purtate ori folosite, sunt transformate în materie primă printr-un program ecologic.

„Momentan aceata este un proiect pilot, aprobat de primarii celor trei oraşe. Am pus cinci containere în Sfântu Gheorghe, cinci în Târgu Secuiesc şi patru în Covasna. (…) Cei care au lucruri folosite, ca să nu le arunce la gunoi, le pot depune în aceste containere. Noi le strângem în fiecare săptămână, le sortăm, acele lucruri care se mai pot reutiliza, atunci revin în circulaţie la persoanele nevoiaşe, prin donaţie, iar acele lucruri care sunt prea uzate şi nu mai pot fi reutilizate, sunt refolosite şi se tranformă în aţe ”, a declarat Varga Csaba, reprezentantul Organizaţiei Caritas Alba-Iulia, filiala din Sfântu Gheorghe.

Acesta a punctat că foarte mulţi oameni apreciază campania, nu numai locuitorii oraşelor în care sunt amplasate containerele, ci şi aceia în care proiectul nu a ajuns, fiindcă organizaţia este contactată de tot mai mulţi doritori de fapte bune.

Momentan, chiar dacă majoritatea locuitorilor doar bănuiesc ce ar putea fi aceste containere, unii deja au făcut donaţii în haine şi jucării: „Sunt binevenite astfel de iniţiative, pentru că sunt oameni care nu-şi permit să cumpere nici măcar de la second-hand. Am depus deja nişte hăinuţe de la fetiţa mea, pentru că ea creşte mai repede decât noi şi nu mai avem ce face cu ele”, ne-a spus  o locuitoare a oraşului Sfântu Gheorghe.

Cele 5 containere din Sfântu Gheorghe sunt amplasate strategic: la piaţa centrală, la piaţa din cartierul Simeria, în piaţa din cartierul gării, la sediul Tega din strada Energiei şi pe strada Grigore Bălan, aproape de intersecţia cu strada Lazar Mihaly, pentru a fi la îndemâna oricui doreşte să doneze lucruri de care nu se mai folosește.

Dacă în urma acestui proiect pilot care ţine o lună, rezultatele vor fi unele pozitive, Organizaţia Caritas şi-a propus să suplimenteze numărul de containere până la 20, în oraşul Sfântu Gheorghe.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail