Europarlamentarul Iuliu Winkler, primul pe lista de candidaţi ai UDMR la alegerile pentru Parlamentul European, a declarat marţi, la Târgu Mureş, că Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a reuşit o performanţă remarcabilă în privinţa reformei Politicii Agricole Comune (PAC) şi şi-a exprimat convingerea că aceasta va intra în analele Uniunii Europene ca reforma Cioloş”.

„Îmi doresc, apropo de viitoarea Comisie Europeană, dacă eu voi avea şansa să continui, să am şi şansa de a colabora în continuare cu Dacian Cioloş dintr-o poziţie de comisar european. Dacian Cioloş mie mi se pare, dintre membrii Comisiei Europene, acel comisar european care a reuşit o performanţă remarcabilă în ultimii cinci ani, pentru că reforma Politicii Agricole Comune este un domeniu-cheie al Uniunii Europene, PAC este cea mai veche politică comună a UE şi cea care, de altfel, a fost supusă celor mai vehemente atacuri (…) În aceste condiţii, Dacian Cioloş a reuşit o performanţă greu de egalat, aceea de a face o reformă profundă a politicii agricole a UE, deja mulţi analişti numesc aceasta „reforma Cioloş”. Şi eu sunt convins că va intra în analele UE ca reforma Cioloş”, a arătat Winkler.

Europarlamentarul a precizat că Dacian Cioloş a reuşit să facă reforma PAC în ciuda criticilor vehemente, fiind formulate inclusiv acuzaţii că aceasta e o politică comunistă, de tip subvenţie de stat. Acesta a spus că, pe de altă parte, s-au formulat şi nemulţumiri din partea statelor din Europa Centrală şi de Est, legate de „caracterul injust” al faptului că, spre exemplu, în România, în aceleaşi condiţii de suprafaţă, de mecanizare ş.a.m.d., plăţile pe suprafaţă reprezintă circa o treime din plăţile pe care le primeşte fermierul olandez sau cel francez.

Iuliu Winkler susţine că performanţa lui Dacian Cioloş face cinste României, însă s-a ferit să facă aprecieri cu privire la viitoarea susţinere a acestuia pentru Comisia Europeană de către puterea de la Bucureşti.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail