O delegație a clubului de dezbateri academice din Sfântu Gheorghe a fost prezentă la prestigiosul turneu Racoviță Open ce s-a desfășurat  la Cluj, la sfârșitul săptămânii trecute.

Cele 2 echipe compuse exclusiv din elevi care au început de puțină vreme debate-ul, au obținut câte 3 victorii din cele 5 runde de calificare, reușind o evoluție care ne face să sperăm că debate-ul din Sfântu Gheorghe poate continua să performeze la nivel național sau chiar internațional. Cei trei arbitri au fost Mădălin Guruianu, Bogdana Ionescu și Ramona Vidican. Echipa SG 1- Krista Sălăgean, Rusu Ingrid, Ștefan Iftimie, fetele din Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe și băiatul din Liceul „Korosi Csoma Sandor” Covasna- au avut o evoluție care chiar ne-a făcut să sperăm, la un moment dat, în calificarea în sferturile de finală, ceea ce ar fi fost peste obiectivul asumat la această competiție. Dar, într-un final, au trebuit să se recunoască învinși de una dintre finaliste, echipa din Turda. Echipa SG 2- Alexandra Curea, Filip Bundan și Teodora Șerban, primii doi din CNMV și ultima din Korosi, au început mai ezitant, dar ulterior au revenit, ajungînd tot la 3 victorii.
Personal îi felicit pentru rezultate și am încrederea că dacă vor continua să se pregătească temeinic, rezultatele nu vor întârzia să apară!

Competiția organizată ireprosabil de către Ardor Transilvania, cu o echipă de arbitri condusă de președintele Emil Mesaros, dar și de către președintele Ardor, Emi Beteringhe, a fost adjudecată de o echipă din AES Ploiești care a trecut, în finală, de transilvănenii din Turda. Meritele pentru reușita organizării se datorează și echipei excelente condusă de tinerii Bogdan Stupariu și Miruna Semenescu. Felicitari, tuturor!

CUPA MEDIENSIS

Ziua de luni ne-a găsit la Medias, unde, împreună cu o altă echipă a clubului, formată din Robert Grecu, Sergiu Condrea și Anca Posircă, primii doi din Korosi, ultima din CNMV, am participat la prima ediție a unui campionat regional desfășurat la Mediaș. Colegiul Mediensis a fost gazda unui mini-campionat cu 6 echipe la start, inițiat de către profesorul Dan Sima, iar ai noștri tineri au reușit să ajungă în semifinale, încheind pe locul al treilea și obținând, prin Robert Grecu, titlul de cel mai bun vorbitor al competiției. Pentru cei trei tineri  am aceleași felicitări și speranțe că o pregătire perseverentă va aduce, în scurtă vreme, și performanța de top, la competițiile de prestigiu.

3M TALKS

Marți a început în forță  proiectul 3M Talks, prin care mai mulți vorbitori interesanți din comunitate au fost invitați să vorbească elevilor din cele 3 licee mari din Sfântu Gheorghe- Mihai  Viteazul, Szekely Miko și Mikes Kelemen- de către cluburile de dezbateri din Sfântu Gheorghe, atât Saint George Debate Club, dar și Disputa, de limba maghiară. Doi actori foarte buni, Sebastian Marina de la Teatrul Andrei Mureșanu și Veres Nagy Attila de la MStudio, două  jurnaliste de anvergură națională, Oana Mălina Negrea – Agerpres și Kiss Edit – Mediafax,  și un fotograf excelent – Henning Janos, dar și doi debateri și voluntari, Morar Ervin și Daniel Tordai, au performat în fața unui amfiteatru plin, la Colegiul Național Mihai Viteazul, urmând ca miercuri să fim prezenți în aceeași distributie la Szekely Miko si apoi la Mikes Kelemen.
S-a vorbit deschis și fără ocolișuri despre relațiile dintre români și maghiari, despre importanța pozitivismului și deschiderii față de celălalt, despre empatie, despre prietenie și nevoia de proiecte comune. Scopurile declarate ale proiectului sunt promovarea multiculturalității și diversității, accesul tinerilor la modele de bună practică din comunitate și încurajarea dezbaterilor academice.

DEBATE POWER!

Madalin Guruianu

Coordonator Saint George Debate Club

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail