Filiala Covasna a Partidei Romilor Pro Europa”, organizează astăzi, o întâlnire a liderii grupurilor de romi din fiecare comunitate din judeţul Covasna, pentru a sărbători, dar şi pentru a discuta problemele pe care aceştia le întâmpină în integrarea în societate.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată ca „Zi Internaţională a Romilor” cu ocazia primului Congres Internaţional al Romilor de la Londra din 1971. Cu prilejul acestui congres au fost adoptate şi două simboluri ale naţiunii rome: steagul romilor, având jumătatea de jos verde, simbolizând câmpurile înverzite şi jumătatea de sus albastră, simbol al cerului, iar la mijloc având o roată, semn al nomadismului pe de-o parte, ori semn al succesiunii vieţii, pe alta,  şi imnul internaţional al romilor „Gelem, gelem”, al cântăreţei Olivera Vuco din cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi.”(1967)

În cadrul întâlnirii ce va avea loc astăzi, de la ora 11:00, la reustaurantul „Nufărul” din localitatea Reci,  liderii grupurilor vor avea ocazia să discute despre problemele pe care aceştia le întâmpină în demersurile lor de integrare a etnicilor romi în societate, să găsească împreună rezolvări, să explice cum e mai bine să procedeze în anumite situaţii, dar să şi petreacă alături de dansatori şi cântăreţi profesionişti: „O să spună şi liderii problemele care sunt în comunităţi, să vedem care sunt cele mai grave probleme care sunt, și  încercăm să le rezolvăm paşnic, în linişte. Nu vrem să tulburăm apele nicăieri, dar un mesaj puternic o să dau şi pentru Consiliul Judeţean pentru că avem şi noi dreptul ăsta. Undeva avem şi drepturi, dar avem şi obligaţii, şi o să le spun şi obligaţiile lor, ce ar trebui să facă pentru a se integra în societate. O să avem şi exemple pozitive şi exemple negative, iar cu ocazia asta o să le rezolvăm pe toate, în mare măsură”, a explicat Racolţea Alexandru.

Potrivit declarației domnului Racolţea, liderii partidelor politice din judeţul Covasna nu sunt interesaţi de participarea la evenimentul organizat de „Pro Europa”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, deoarece această ramură a societăţii nu prezintă interes. „Noi am chemat şi de la prefectură, am invitat şi de la partide, dar nu cred că vin pentru că nu suntem aşa tare băgaţi în seamă de către aceştia. Doar de la prefectură am primit confirmare că or să vină”, a declarat preşedintele „Pro Europa”.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail