Preşedintele Ungariei, Ader Janos, care se află într-o vizită privată în ţara noastră împreună cu soţia sa, a vizitat, ieri, Muzeul Naţional Secuiesc din municipiul Sfântu Gheorghe.

Ader Janos s-a oprit în sala dedicată Revoluţiei de la 1848, unde printre alte obiecte este expus şi unul dintre tunurile realizate de revoluţionarul Gabor Aron, născut în urmă cu 200 de ani în judeţul Covasna.

Ader Janos a semnat în cartea de onoare a muzeului şi a primit mai multe cadouri din partea autorităţilor, printre care un portret al revoluţionarului paşoptist Gabor Aron, un exemplar al cărţii „Descriptio Transilvaniae” editat de Consiliul Judeţean Covasna şi un volum tipărit de Primăria Sfântu Gheorghe cu prilejul aniversării a 550 de ani de la fondarea oraşului. Gazdele i-au oferit soţiei preşedintelui o casetă de bijuterii confecţionată din lemn şi pictată manual cu motive populare tradiţionale din zonă.

Şeful statului ungar a mai vizitat în cursul dimineţii Muzeul etnografic în aer liber din localitatea Cernat şi municipiul Târgu Secuiesc, unde a depus o coroană la monumentul lui Gabor Aron.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, care l-a însoţit de Ader Janos pe parcusul vizitei sale în judeţ, a declarat că tot programul înaltului oaspete vizează obiective şi localităţi care au legătură cu Revoluţia de la 1848.

„Este o vizită privată, nu se întâlneşte cu oficialităţi în clădiri oficiale ale statului român sau ale administraţiei publice locale”, a precizat Tamas Sandor. Potrivit acestuia, la amiază Ader Janos a plecat  spre Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita prin pasul „Nyergesteto”, unde există un monument dedicat eroilor secui căzuţi în timpul revoluţiei paşoptiste.

Luni seară, Ader Janos şi soţia sa au asistat la spectacolul „Hamlet” al Teatrului maghiar „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe, nominalizat anul acesta la cinci premii UNITER. AGERPRES

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail