Săptămâna Mondială de promovare a alăptării 1-7 august
Promovarea alimentaţiei naturale impune eforturi susţinute pentru a întări „cultura alăptării” şi a o apăra de „cultura alimentaţiei cu biberonul”.
Alimentaţia naturală (exclusivă) a noului născut cu lapte de mamă este ideală deoarece laptele de mamă are o compoziţie adaptată la nevoile de digestie şi asigură nevoile nutriţionale ale sugarului în primele 4 luni de viaţă.
Laptele de mamă:
· Este un aliment ideal, cel mai uşor de digerat
· Este proaspăt, steril şi la temperatura optimă
· Este oricând gata de întrebuinţare
· Conferă protecţie sugarului faţă de o serie de boli (viroze, diaree, boli infecţioase etc.) datorită conţinutului în factori protectori – anticorpi, lizozim, celule antiinflamatoare etc.
· Este hipoalergenic, deoarece conţine proteine proprii speciei, care nu sensibilizează organismul
· Compoziţia laptelui matern variază pe durata suptului
· Conţinutul în lipide creşte pe parcursul alăptării – devenind un factor de saţietate
Alăptarea ajută la dezvoltarea masticaţiei
Efortul de a suge îi formează musculatura feţei, ajutând la dezvoltarea vorbirii
Alăptarea întăreşte legătura afectivă între mamă şi sugar
Avantaje
Pentru mamă există multiple avantaje ale alăptării:
· Reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân
· Previne depresia postnatală· Ajută la refacerea uterului
· Este o formă naturală de contracepţie
· Ajută mama să revină la greutatea ideală
· Ajută la vindecarea mai rapidă a înţepăturilor de insecte, a arsurilor uşoare, acneei, conjunctivitei, hemoragiei ombilicale, zgârieturilor etc.
· Este cel mai economic
Direcţia de Sănătate Publică Covasna
Compartimentul Promovarea Sănătăţii