Cu doar o săptămână înainte de Ajunul Crăciunului, în piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe  au  fost aduşi, pentru  vânzare,  primii brazi care vor fi împodobiţi şi ne vor  înfrumuseţa sărbătorile ce se apropie.

Tânărul comerciant, de loc din Ghelinţa, ne-a spus că pomii sunt aduşi din Ungaria, deoarece în zona noastră  nu prea mai sunt brazi: “Am venit cu 25 de bucăţi molid argintiu, cu înălţimi cuprinse între 1,5 şi 3 metri.  Preţul acestora este cuprins între 80 lei şi 200 lei, însă lumea nu prea se înghesuie să cumpere;  oamenii  vin,  se uită, se interesează şi pleacă.  De astăzi de dimineaţă  abia am vândut 2 bucăţi ” ne-a spus bărbatul.

Anul acesta, în prag de sărbători,  Direcţia Silvică Covasna va tăia  650 de brazi. Directorul instituţiei,  Ioan Cosneanu, ne-a  spus că pomii de Crăciun  vor avea preţul cuprins între 24 şi 37 de lei, în funcţie de înalţimea acestora.  Astfel, brazii sub un metru vor fi puşi spre vânzare la preţul de 24  lei, cei până la 1,3 metri vor avea preţul de 30 de lei, iar pentru brazii mai mari de 1,3 metri va trebui să scoatem din buzunar 37 de lei.

 În ultimii ani, datorită preţului destul de ridicat al brazilor naturali,  multă lume  a ales să împodobească, de Crăciun, brazi artificiali care se găsesc în dimensiuni diferite, albi şi verzi, şi care reprezintă  o investiţie de lungă durată.

Şi hoţii încearcă să scoată un ban de sărbători, aşa că s-au apucat de tăiat brazi, ilegal: “Pe raza judeţului  nostru  s-au găsit câteva încercări de tăieri ilegale,  la câteva zeci de brazi. S-au dat amenzile prevăzute de lege”, a declarat directorul Direcţiei Silvice Covasna, Ioan Cosneanu.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail