În prezent, în localitatea Ozun sunt în derulare diverse proiecte de investiţii. Deşi este o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, Primăria comunei Ozun a încercat să ducă la bun sfârşit lucrările începute în anii anteriori. Potrivit primarului, dr. Ráduly István, rezultatele muncii depuse de-a lungul timpului încep să apară.

 „În anul în care toată lumea se plânge de lipsa de bani şi de criza care a afectat nu numai judeţul Covasna, ci întreaga ţară, Europa şi tot Globul, comuna Ozun va încheia un an foarte pozitiv, pentru că acele proiecte pentru care am muncit mult timp şi pe care le-am pregătit,  încep să dea roade”, a declarat primarul. Potrivit acestuia, cu suma câştigată prin Ministerul Mediului, de la Banca Mondială, au fost finalizate  lucrările de canalizare în satul Sântionlunca, recepţia finală urmând să fie făcută în cursul lunii decembrie, ceea ce înseamnă că fiecare gospodărie, cu excepţia a trei sau patru case din totalul celor din satul Sântionlunca,  sunt deja racordate la sistemul de canalizare. Acest proiect include şi staţia de epurare.

”În paralel cu această investiţie, tot prin Banca Mondială, avem exact aceeaşi lucrare: sistem de canalizare în satele Bicfalău şi Lisnău. În aceste două sate a fost alt executant (…) La Lisnău şi Bicfalău am terminat în proporţie de 80% sistemul de canalizare şi a rămas pentru primăvară restul şi cele două staţii de epurare. Toată această investiţie este în jur de aproximativ 3,5- 4 milioane de euro”, a spus primarul Ráduly István.

Un alt proiect important din acest an l-a reprezentat  modernizarea a trei drumuri comunale. Potrivit primarului, două tronsoane sunt deja astfaltate, iar pentru cel de-al treilea lucrările ar putea demara în primăvară. „Tot în cursul anului 2013, am reuşit să finalizăm o secţiune, o etapă din acel proiect câştigat de la Uniunea Europeană privind modernizarea a trei drumuri comunale, respectiv drumul care intră în satul Măgheruş, după care, între satul Măgheruş şi satul Lisnău Vale. Aceste două tronsoane sunt deja asfaltate. Asfaltarea s-a executat în perioada septembrie- octombrie, în toamna aceasta şi arată foarte frumos- iar tronsonul între Lisnău şi Bicfalău începe doar în primăvară, deoarece în aceste sate, după cum am spus, s-a făcut canalizarea şi aici nu s-a făcut reţea de apă. În primăvară dorim să terminăm reţeaua de apă, tocmai ca după asfaltare să nu trebuiască să spargem covorul asfaltic nou făcut”, a explicat primarul.

     

În ceea ce priveşte investiţiile, dr. Ráduly István a amintit şi despre sistemul de trotuare ce va fi realizat în localitatea Ozun.

   

„În Ozun, din bugetul local, din resurse proprii, am încheiat un contract în baza căruia pe  parcursul drumului naţional- DN 11, pe ambele părţi, vom realiza trotuare nou- nouţe, în trei etape, astfel că proiectul se va finaliza în anul 2015 (…)”, a explicat primarul Ráduly István.

Acesta a dorit să amintească, în mod special, de lucrările ce sunt realizate în comună de  societatea Electrica, prin care sunt schimbaţi vechii stâlpi se electricitate precum şi cablurile care sunt înlocuite cu unele torsadate, astfel că pe stâlpi nu vor mai fi 5-6 fire, ca în prezent. „Demersurile noastre începute în urmă cu 4-5 ani, pentru îmbunătăţirea reţelei electrice din comună, încep să se concretizeze, investiţia făcută de societatea Electrica fiind foarte mare. Până în prezent s-a reuşit înlocuirea a cca 30% din stâlpii şi cablurile din Lisnău şi Sântionlunca”, a precizat edilul din Ozun.

 

Clarificarea situaţiilor terenurilor agricole

În opinia primarului, una dintre cele mai importante realizări ale acestui an vizează clarificarea situaţiilor terenurilor agricole, din punct de vedere cadastral şi juridic.

„Cea mai mare realizare cred că este activitatea pe care o facem de opt ani de zile: aceea privind clarificarea situaţiilor terenurilor agricole din punct de vedere cadastral şi juridic. Am reuşit să terminăm în satul Sântionlunca, un sat unde aveam foarte, foarte multe probleme,dar, cu muncă şi voinţă, am reuşit să facem ordine şi sunt foarte bucuros fiindcă acum, toţi oamenii şi din satul Sântionlunca vor obţine titlul de proprietate”, a explicat Ráduly István.

Planuri de viitor

În ceea ce priveşte investiţiile pentru anul viitor, primarul ne-a spus că doreşte în primul rând să finalizeze proiectele în curs de realizare, însă şi alte investiţii ar putea fi făcute, proiecte în acest sens fiind deja pregătite. „Pentru anul viitor ne-am propus să finalizăm, în primul rând, toate proiectele începute. În plus, avem multe alte proiecte pregătite…de exemplu, modernizarea străzilor din localitatea Ozun, asfaltarea străzilor; modernizarea sistemului de trotuare din satul Sântionlunca, modernizarea străzilor din satul Bicfalău, modernizarea a încă două străzi comunale, către Lunca Ozun, DN 11 şi Lunca Ozunului.  Totodată, ne dorim foarte mult să realizăm în Ozun, cum am făcut la Sântionlunca, tot din bugetul local, o casă mortuară, şi  dorim să o facem împreună cu parohiile, în special cu Parohia Reformată (…) Avem foarte multe planuri şi nu sunt doar planuri teoretice…avem studii de fezabilitate întocmite şi la unele chiar şi proiectul tehnic este deja pregătit. Noi aşteptăm să vedem ce posibilităţi de proiecte vom avea în anul 2014 (…) Eu sunt un primar care ştie pentru ce a fost ales. Am fost aleşi ca să realizăm, ca să lăsăm ceva în urma noastră şi acesta este scopul: comunitatea pe care o conduc să aibă condiţii de trai cât mai bune!”, a spus primarul Ráduly István.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail