Președintele PDL Covasna, Codruț Opaiț, consideră că proiectul de lege privind problema câinilor comunitari, în forma în care a fost adoptat marți „nu va răspunde în totalitate necesității momentului, în România”.

 În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, preşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL) Covasna, Codruţ Opaiţ, a declarat că proiectul de lege privind problema câinilor comunitar, în forma adoptată marți, lasă „portițe de incertitudine”, de care ONG-urile de profil ar putea să profite.

„Ieri (n.r. marți) s-a votat în Parlament legea pentru rezolvarea problemei câinilor. Legea există depusă de PDL de mai mulți ani. Întotdeauna s-a evitat a se pronunța Parlamentul în privința legii (…) A trebuit să se întâmple evenimentul acesta nefericit pentru ca, la presiunea străzii, USL să reia proiectul PDL. Sigur, i-au adus și mici modificări, modificări care de fapt încurcă proiectul foarte tare. În forma adoptată ieri (n.r. marți) se spune că după două săptămâni de „găzduire” a cățelului recuperat de pe stradă, acesta, la o adică, poate să fie eutanasiat. Dar nu se spune explicit dacă trebuie să fie eutanasiat sau dacă nu trebuie. Se lasă iar o portiță de incertitudine (…) Probabil, la presiunea ONG-urilor de profil, o grămadă de căței fără vină vor ajunge iar pe stradă (…) Problema câinilor comunitari este o problemă veche în România (…), iar o problemă așa veche și atât de cronică, din păcate, trebuie să fie rezolvată prin măsuri foarte tranșante (…) Deci, proiectul în sine, adoptat ieri, (n.r. – marți) nu cred că va răspunde în totalitate necesității momentului, în România”, a declarat președintele PDL Covasna, Codruț Opaiț.

Proiectul de lege privind câinii comunitari  a fost adoptat marți. Prin aceasta se stabileşte un termen de 14 zile în care câinii din adăpost poate fi revendicat sau adoptat, iar după cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii în adăpost, dacă există resurse financiare.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail