Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna apreciază că sondajul de opinie realizat recent de PNL Sfântu Gheorghe este „trucat” şi are scopul de a manipula opinia publică.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat joi, pentru AGERPRES, că cele mai fanteziste cifre apar la întrebarea legată de autonomie, unde, potrivit sondajului, mai puţin de 47% dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe s-au declarat în favoarea acesteia. Kulcsar Terza Jozsef consideră că nici cotaţiile partidelor maghiare nu sunt realiste, din moment ce UDMR apare cu un procent de peste 70%, iar PCM cu doar 8% în preferinţele electoratului.
În opinia acestuia, UDMR care formează împreună cu PDL cea mai „dezastruoasă” coaliţie de guvernare din ultimii 20 de ani nu are cum să se bucure de susţinerea electoratului maghiar. „E o cacealma, e manipulare curată (…) Poporul secuiesc şi-a exprimat părerea despre autonomie în cadrul referendumului intern organizat în urmă cu aproape trei ani de Consiliul Naţional Secuiesc în mai multe localităţi din Secuime, iar 99,3% dintre cei intervievaţi s-au pronunţat în favoarea autonomiei. Prin urmare, procentul de 47% lansat de PNL este nerealist (…) Iar liderii UDMR cât timp s-au aflat la guvernare au avut alte preocupări decât ale maghiarilor şi autonomia, au avut doar grija lor”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.
Potrivit sondajului realizat de PNL, aproximativ 53% dintre locuitorii de etnie maghiară din municipiul Sfântu Gheorghe şi peste 97% dintre români nu susţin ideea autonomiei. Sondajul relevă, de asemenea, că la alegerile parlamentare, peste 70% dintre maghiarii din Sfântu Gheorghe ar vota UDMR, circa 14% Partidul Popular Maghiar al lui Tokes Laszlo, încă neînregistrat oficial, şi doar 8% PCM.
La ultimele alegeri parlamentare, PCM nu a participat pe considerentul că nu vrea să scindeze comunitatea maghiară şi să pericliteze reprezentarea acesteia în forul legislativ al ţării, dar la alegerile locale a obţinut aproape 40% din voturi în municipiul Sfântu Gheorghe.
Sondajul comandat de PNL, care a avut ca scop principal evaluarea modificărilor survenite în cultura politică a locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, a fost realizat de Asociaţia „Pro Scientia Administrativa” în perioada 4-7 iulie, pe un eşantion de 984 de respondenţi, români şi maghiari, şi are o marjă de eroare de +/- 2,8%.
Rezultatele acestuia vor fi folosite în realizarea strategiei organizaţiei pentru alegerile locale din 2012.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES