Grecii şi romanii îl foloseau ca medicament (Plinius îl  recomanda la ungerea pielii şi a părului, iar Columella în tratamentul arsurilor).

  În ceea ce priveşte valoarea alimentară, untul este superior tuturor grăsimilor  de natură animală,  având un conţinut sporit de vitamine A şi D  şi acizi graşi nesaturaţi şi valoare energetică mai mare.  Valoarea calorică  a  100 g de unt este de 760 calorii.

Conţine: grăsimi 65-84 %  apă, albumină, diastaze, oxidaze ce stimulează creşterea, substanţă uscată negrasă, vitamine (în special A,B,D,E), minerale.

Untul este recomandat în alimentaţia copiilor, adulţilor, convalescenţilor, a celor subponderali cu enterite cronice, început de diabet, a celor care prestează munci fizice intense, sportivilor. Este laxativ şi eficient în hiperazotemie şi uremie.

Rubrică realizată de Elena Saucă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail