PPMT consideră provocatoare” acţiunea Episcopiei ortodoxe de distribuire a steagurilor tricolore

 

Conducerea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a catalogat drept provocator’ gestul arhiepiscopului ortodox al Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, care în cursul zilei de luni a distribuit câteva sute de steaguri tricolore credincioşilor prezenţi la hramul Mănăstirii Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” de la Valea Mare.

Preşedintele PPMT Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat că ‘este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă’, respectiv faţă de comunitatea maghiară.

Aştept cu curiozitate să văd câţi dintre românii care trăiesc aici vor arbora aceste drapele, câţi vor răspunde pozitiv la această acţiune de provocare a bisericii ortodoxe. Nu cred că foarte mulţi”, a spus Nemes Elod.

În replică, liderii Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş spun că această acţiune nu poate fi sub nicio formă catalogată drept o provocare”, arătând că ÎPS Ioan a avut un discurs ecumenic şi echilibrat încă de la întronizarea sa ca episcop în urmă cu aproape 19 ani.

Nimeni, niciodată nu a putut sesiza în ce priveşte pastorala ÎPS Ioan devieri de la cuvântul lui Dumnezeu şi buna convieţuire interetnică. Dimpotrivă, au fost cazuri când unii au sesizat că ar trebui să aibă un cuvânt mai apăsat, aşa cum au mulţi ierarhi ai bisericilor istorice maghiare, dar Înaltul niciodată nu a făcut acest lucru. Dimpotrivă (…) Nici cel mai ilustru manipulator nu poate răstălmăci cuvintele şi gesturile Prea Sfinţitului Ioan”, a spus dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului, organizaţie ce reuneşte mai multe ong-uri româneşti din cele trei judeţe şi al cărui preşedinte de onoare este ÎPS Ioan Selejan.

Lăcătuşu a subliniat că steagurile au fost împărţite la Valea Mare, o zonă pur ortodoxă şi românească”, în preajma Zilei drapelului naţional, care se sărbătoreşte astăzi,  iar acţiunea va continua sâmbăta viitoare la hramul Bisericii ortodoxe din Bilbor, judeţul Harghita. Nu în ultimul rând a evidenţiat faptul că liderii maghiari, inclusiv PPMT, au îndemnat în repetate rânduri membrii acestei comunităţi să arboreze public steaguri secuieşti, fiindu-le chiar ei exemple de urmat.

Arhiepiscopul Ioan Selejan a distribuit 350 de steaguri la Mănăstirea de la Valea Mare, îndemnându-i pe credincioşi să păstreze cu sfinţenie’ tricolorul românesc în casele lor şi să-l arboreze cu mândrie la toate marile sărbători naţionale şi religioase.
ÎPS Ioan a declarat pentru AGERPRES că Episcopia de la Miercurea Ciuc a cumpărat doi kilometri de pânză din care măicuţele vor confecţiona drapele naţionale româneşti, pe care le va împărţi gratuit membrilor comunităţilor româneşti, la hramurile ce vor avea loc în această vară la mănăstirile şi parohiile din judeţele Covasna şi Harghita.

Deocamdată am cumpărat doi kilometri de tricolor, dar încă ne mai trebuie ca steagul să ajungă în fiecare casă. Toate steagurile vor fi sfinţite înainte, iar preoţii vor face o rugăciune pentru binele ţării noastre”, a declarat arhiepiscopul Ioan Selejan.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail