Recent, în apropierea unei grădiniţe din Sfântu Gheorghe a fost identificată o vulpe turbată. Ca urmare, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna a instituit carantină antirabică, urmând ca toate animalele carnivore fără stăpân, găsite pe o rază de trei kilometri în jurul grădiniţei să fie eutanasiate.

Dr. Kováts István, medic primar boli infecţioase, epidemiolog, şef secţie adulţi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, susţine decizia luată de DSV, considerând că măsurile luate de autorităţi sunt cele indicate.

„Faptul că a apărut un caz confirmat de vulpe turbată în municipiu, în apropierea  unei unităţi de învăţământ reprezintă o situaţie epidemică foarte gravă (…) Apariţia acestui caz trebuie să ne facă să ne gândim şi la modalităţile de transmitere la câini şi la animalele fără stăpân”, a precizat dr. Kováts István, care a subliniat faptul că rabia este o boală incurabilă şi la om şi la animal, care duce la deces.

Dr. Kováts István a transmis câteva recomandări posesorilor de câini: „Posesorii de câini trebuie să îi vaccineze antirabic! De asemenea, este important ca atunci când îi scot la plimbare să îi scoată cu lesă, să nu îi lase liberi, pentru a nu intra în contact cu animalele sălbatice şi în special cu vulpile”.

Totodată, dr. Kováts István atenţionează că persoanele muşcate de animale sălbatice trebuie să se prezinte la Centrul Antirabic din cadrul Spitalului Judeţean, secţia boli infecţioase, pentru a primi profilaxie antirabică.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail