Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Covasna va organiza o serie de activităţi de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, sărbătorită în data de 15 martie.

În data de 15 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. La nivel local, sărbătoarea va fi marcată printr-o serie de manifestări organizate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Covasna. Comisarul şef adjunct al instituţiei, Mircea Diacon a menţionat că în acest an, interesul deosebit al consumatorilor este legat de justiţie, de problemele cu care aceştia se pot confrunta, de gradul de acoperire a pieţei prin legislaţia adoptată în domeniul protecţiei consumatorilor, cât şi modul în care este asigurat accesul la justiţie al consumatorilor. Drept urmare, tema propusă pentru marcarea evenimentului este „Acum! Justiţie pentru Consumatori”– care pune accent pe modul cum sunt apărate drepturile consumatorilor, cum sunt rezolvate reclamaţiile acestora, cum sunt reprezentate drepturile colective în instanţă, precum şi gradul de accesibilitate la justiţie.

Potrivit lui Mircea Diacon, din agenda programului de manifestări vor face parte, spre exemplu, realizarea unor acţiuni de informare şi consiliere în domeniul protecţiei consumatorilor în spaţii comerciale, unităţi de învăţământ etc, inclusiv distribuirea de materiale informative având ca temă „Dreptul tău în calitate de consumator”- întocmirea unei reclamaţii privind un produs defect sau un serviciu necorespunzător; şi o serie de concursuri.

Dintre acestea, amintim ediţia a XI-a a concursului „Alege! Este dreptul tău”- concurs organizat la nivel judeţean de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Covasna, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna şi Instituţia Prefectului Judeţului Covasna. Concursul va fi organizat vineri, 15 martie a.c, de la ora 9,00, în sala de şedinţe a Prefecturii.

Comisarul şef al  CJPC Covasna a precizat că la etapa judeţeană ce va avea loc vineri, vor participa elevi din şcoli şi licee, indiferent de profil, fiind împărţiţi în două grupe. Astfel, clasele I-VIII vor participa la concursul de desene cu tema Informarea completă, corectă şi precisă- un drept şi o necesitate pentru consumator, iar clasele IX-XI, la concursul cu prezentare eseu pe tema stabilită în anexa anuală a regulamentului concursului, şi răspuns la test grilă cu tema Informarea completă, corectă şi precisă- un drept şi o necesitate pentru consumator. Câştigătorii concursului vor fi premiaţi, iar cei de pe locul I vor participa la etapa naţională organizată pe litoral, în cursul acestei veri.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail