Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a repartizat ieri cotele din TVA şi impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, la alocarea sumelor fiind luat în calcul principiul solidarităţii, dar şi cel al sprijinirii oraşelor şi comunelor care vor derula proiecte de infrastructură finanţate din fonduri europene.

Prin Legea bugetului de stat pe anul 2013 judeţul Covasna a primit suma de 23.753.000 de lei din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, din care o parte au fost repartizaţi direct unităţilor administrativ-teritoriale prin Direcţia Finanţelor Publice, iar o parte prin intermediul CJ.

Practic, în cadrul şedinţei de joi a CJ Covasna a fost aprobat repartizarea sumei de 13.602.000 lei către oraşe şi comune, 6.400.000 lei reprezentând cota de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, iar 7.202.000 lei, reprezentând 18,5% din impozitul pe venit.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Henning Laszlo, a declarat că la repartizarea acestor sume s-a avut, printre altele, în vedere principiul solidarităţii, precum şi susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor europene de infrastructură deja semnate care necesită cofinanţare locală. Astfel, oraşele Târgu Secuiesc şi Covasna, precum şi mai multe localităţi din mediul rural, printre care Brateş, Chichiş, Ilieni, Malnaş, Moacşa, Vârghiş, Comandău, Arcuş, Dalnic şi Estelnic au primit mai mulţi bani de la CJ faţă de cele care au beneficiat de sume mai mari la repartizarea făcută prin Finanţele Publice.

Henning Laszlo a concluzionat că majoritatea oraşelor şi comunelor au primit anul acesta mai mulţi bani decât anul trecut.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Foto: Henning Janos

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail