Românii nu se tem de regionalizare și vor ca astfel taxele să nu mai fie colectate de București, potrivit unui sondaj IRES. Totodată, sondajul mai arată că cei mai mulţi dintre români ar lăsa Guvernului central doar politica externă.

Educația, ordinea publică, sănătatea, turismul, protecția socială ori colectarea taxelor sunt atribuțiile pe care românii cred că ar trebui delegate regiunilor, se arată în sondaj, potrivit Evenimentului Zilei, citat de Ziare.com.

Agricultura și protecția mediului sunt atribuțiile pe care românii le vor în cea mai mare măsură să revină regiunilor, în timp ce politica externă sau apărarea sunt cele care ar trebui să rămână Guvernului central.

În ce privește taxele, 46 la sută dintre români cred că cel mult 10 la sută din taxe și impozite ar trebui să fie destinat Guvernului de la București, iar 23 la sută spun că acesta ar trebui să primească între 10 și 30 la sută din taxele și impozitele colectate. În sens invers, o treime dintre cei chestionați cred că peste 70 la sută dintre taxe și impozite ar trebui să rămână la nivel local.

Nu în ultimul rând, 81 la sută dintre români nu se tem de regionalizare, în timp ce numai 17 la sută privesc cu reticență reorganizarea adminis­trativă a României. Cea mai mare parte a aces­tora din urmă este com­pusă din persoane cu studii inferioare, per­soane în vârstă și locui­torii din mediul rural.

Sondajul IRES a fost efec­tuat în perioada 23-25 ianuarie, pe un eșan­tion de 1.221 de persoa­ne, prin interviuri telefonice.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail