Preşedintele PC Covasna, Dan Suciu, candidat din partea USL pentru Camera Deputaţilor în colegiul Târgu Secuiesc, a prezentat miercuri un proiect de lege pentru reintegrarea socială a foştilor deţinuţi.

Proiectul prevede obligativitatea urmării unor cursuri de calificare profesională pentru deţinuţii fără studii, cursuri de calificare ori recalificare profesională pentru cei care au o profesie şi acordarea pe o perioadă de cinci ani a unor facilităţi fiscale pentru firmele care oferă locuri de muncă foştilor deţinuţi, facilităţi identice cu cele acordate angajatorilor persoanelor cu handicap.

Dan Suciu menţionează într-un comunicat de presă remis AGERPRES că în România un deţinut costă statul de şase ori mai mult decât un şomer cu studii superioare, iar aproape jumătate dintre deţinuţi recidivează, de aceea trebuie luate măsuri pentru stoparea fenomenului.

“Aproape 50% dintre deţinuţi sunt recidivişti, condamnaţi pentru furt, tâlhărie, în general pentru infracţiuni mărunte a căror cauză principală este foamea. Aproape nici un patron nu vrea să angajeze o persoană condamnată, iar fără un sprijin din partea statului acestea ajung să comită iarăşi infracţiuni. Scutirile de taxe oferite angajatorilor vor contribui la reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, aceste costuri suportate de stat fiind mult mai mici decât întreţinerea unui deţinut. Fondurile europene pentru dezvoltarea resurselor umane trebuie folosite prin cofinanţarea de către stat şi în beneficiul celor mai puţin norocoşi în viaţă, care au ajuns după gratii. Trebuie să li se ofere şansa reintegrării şi nu doar neşansa recidivei”, afirmă liderul PC.

Acesta mai menţionează în comunicat că dacă va accede în Parlament va iniţia şi o “Lege a câinilor vagabonzi”, care ar urma să prevadă nu numai înregistrarea şi marcarea câinilor comunitari, ci şi luarea în “custodie” de către cei care îi hrănesc.

Detaliind proiectul de lege, Dan Suciu a explicat că dacă un câine cu stăpân muşcă sau atacă pe cineva proprietarul este responsabil şi “bun de plată”, dar dacă se întâmplă acelaşi lucru cu un câine vagabond nu este nimeni responsabil.

“Consider că trebuie stabilită răspunderea pentru acţiunile câinilor vagabonzi, începând cu vecina care le aruncă resturi de mâncare pe lângă tomberoane, până la asociaţiile iubitoare de câini. Câinii vagabonzi trebuie înregistraţi şi marcaţi pentru a se şti cine îşi asumă responsabilitatea hrănirii, vaccinării, deparazitării şi platei daunelor materiale şi morale cauzate de aceştia”, afirmă candidatul USL. Potrivit acestuia, câinii care nu îşi găsesc un “tutore” vor fi consideraţi “excedentari” în mediul social.

În această campanie electorală Dan Suciu a mai promovat, printre altele, ideea testării demnitarilor la poligraf, o lege pentru protejarea familiilor cu mulţi copii şi încurajarea creşterii natalităţii, introducerea în circuitul turistic a cetăţilor dacice şi castrelor romane din judeţele Covasna şi Harghita sub brandul “Vatră românească multimilenară” şi o lege pentru susţinerea comunităţilor de români izolate fizic sau spiritual.

Contracandidaţii lui Dan Suciu în colegiul uninominal Târgu Secuiesc sunt Fejer Laszlo (UDMR), Johann Taierling (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania), Liviu Comăneci (Alianţa România Dreaptă) şi Ion Diaconu (Partidul Poporului Dan Diaconescu).

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail