Pe 17 octombrie, membrii Teatrului Independent Osonó s-au întors dintr-un lung turneu asiatic, în timpul căruia au jucat 29 spectacole, au condus 3 workshop-uri şi au avut 21 întâlniri cu spectatorii, în Thailanda şi Cambogia. Tot în acest timp, coproducţia Carnival, rezultatul unui parteneriat cu Centrul de Teatru Moradokmai, a fost înnoită şi spectacolul Chipul din oglinda apei, producţie Osonó, a fost adaptat pentru Thailanda.
Aşadar, după două luni de turneu thailandez, Trupa Osonó este acasă, dar tot pe drumuri, în căutarea publicului său. Cele mai recente reprezentaţii cu Chipul din oglinda apei au avut loc sâmbătă, 3 noiembrie, la Colegiul Naţional Áprily Lajos din Braşov, şi duminică, 4 noiembrie, la Sala mare a Casei de Cultură din Rupea, unde Trupa Osonó a ajuns pentru prima dată iar întâlnirea cu publicul din acest orăşel a fost cu totul specială. Programul lunii noiembrie mai cuprinde reprezentaţii în multe localităţi din apropierea oraşului Sfântu Gheorghe, un turneu în Valea Jiului (proiect sponsorizat de Consiliul Judeţean Covasna) şi un turneu de zece zile în Ungaria.
În prima parte a acestei luni, Osonó îl va avea drept oaspete pe Daniele Franci, un director de teatru italian, pe care Trupa covăsneană l-a întâlnit la un festival din Belgia. Întâlnirea cu Chipul din oglinda apei a fost pentru Daniele Franci demnă de reţinut, motiv pentru care italianul a invitat acest spectacol la Festivalul organizat de el în martie, în oraşul Reggio Emilia. Scopul vizitei la Sfântu Gheorghe este chiar pregătirea deplasării din martie în Italia, iar aceasta presupune cunoaşterea Trupei Osonó la ea acasă, în intimitatea laboratorului său de creaţie, aşa cum funcţionează ea la sediul său din Secuime şi în relaţie cu comunitatea spectatorilor pe care a format-o aici.
Termenul maghiar Osonó s-ar traduce în limba română cel ce se furişează/cel ce se apropie tipil. Prin formula de teatru pe care o promovează, Trupa Osonó chiar asta face: se apropie tipil, cu discreţie, de zonele luminoase sau întunecate prin care rătăcesc oamenii, trage cu urechea mai ales la secretele tinerilor şi priveşte pe furiş la felul cum aceştia îşi exprimă visele, spaimele, obsesiile şi bucuriile. Apoi, sub îndrumarea conducătorului Trupei Osonó, actorul şi regizorul Fazakas Misi, tinerii contruiesc o poveste şi întotdeauna ficţiunea lor devine o seducătoare oglindă în care spectatorii se recunosc.
Nina Tânţar