Inesteticile „snopuri” de cabluri aeriene trebuie… îngropate!
Un subiect pe care voiam să-l abordez mai demult, adunând între timp o sumedenie de imagini drept ilustraţii, a dat ieri buzna, fără altă amânare. Luni, 4 iulie (de Ziua… Americii, că tot ar trebui să învăţăm multe de pe acolo) dis-de-dimineaţă, trecătorii anumitor zone centrale din Capitală au avut parte de o surpriză de mari proporţii, aproape neverosimilă: zeci de muncitori căţăraţi pe stâlpii de iluminat tăiau de zor firele şi cablurile ce se adunaseră ciorchine ani şi ani de zile. În unele locuri greutatea lor fusese atât de mare, încât prăbuşise pur şi simplu impozanţii stâlpi de beton, turtind maşini. Dar în mod miraculos, nu s-a înregistrat până acum, Slavă Domnului, nici o victimă.
Pretutindeni e cam la fel
Aceeaşi stare de lucruri păguboasă, dar de o amploare diferită, se poate întâlni în toate localităţile mari ori mai mici din România. Inclusiv în judeţul Covasna şi mai cu seamă în municipiul Sfântu Gheorghe. Poate singura excepţie din ţară o reprezintă Braşovul, unde în ultimii ani s-a dus o bătălie fermă în această direcţie. De cum a fost ales primar în urmă cu şapte ani, actualul edil-şef din frumosul oraş de sub Tâmpa a început: Unu, o campanie dură pentru dezafectarea bannerelor publicitare, care împânziseră până la sufocare marile bulevarde; Doi, coborârea reţelelor de telefonie, internet, cablu TV şi ce-o mai fi fost de pe stâlpi, în subteran. Fireşte, ampla operaţiune s-a derulat în mod treptat, a necesitat spargerea trotuarelor, a carosabilului de pe toate străzile, coordonarea reţeliştilor, nemulţumirea pietonilor şi şoferilor. Dar a meritat. Astăzi e o încântare să te plimbi şi să constaţi că nu mai este nici urmă de cablărie aerienă, aşa cum întâlneşti prin alte locuri din ţară.
Am văzut o “minune”…
Vorba şlagărului interpretat de Dan Bitman, “Vreau o minune”, aşa am exclamat când am văzut ieri la televizor primele reportaje cu “minunea” din Bucureşti. M-am întrebat, oare când vor ajunge şi covăsnenii din oraşele judeţului să privească cerul fără a fi obstrucţionaţi de ţesătura firelor ce atârnă pe fiecare stâlp deasupra capului lor? La Sfântu Gheorghe, cel puţin, la tot pasul vezi acest păienjeniş haotic, ţesut de-a lungul anilor pe stâlpii de iluminat public. O singură excepţie reconfortantă o reprezintă strada Ciucului, care după ce a fost modernizată se prezintă impecabil, fără urmă de cabluri aeriene. Aşa ar trebui să fie în toată urbea…
[slideshow id=10]
Anul 2013 – termenul limită pentru mutarea reţelelor în subteran
Problema ce pare mai mult de natură estetică, decât funcţională, extinsă la nivel naţional, a alertat însă Uniunea Europeană, dacă pe autorităţile locale le-a lăsat rece. Ca atare U.E. a impus un termen ferm pentru a fi mutate toate reţelele de cabluri în subteran. Nu în 2011, nici la anul, ci până în 2013. În caz contrar ţara noastră riscă sancţiuni drastice. Numai asta ne mai lipsea, că avem şi aşa belele destule pe cap. Acum, fie vorba între noi, chestiunea instalărilor aeriene autorizate sau nu de linii telefonice, fibre optice, cabluri TV şi de Internet a scăpat de sub control imediat după Revoluţie. Apoi a luat amploarea unui bulgăre de omăt ce se rostogoleşte. Abia acum, când Uniunea Europeană s-a autosesizat şi ne somează, anumiţi edili s-au trezit din reverie. Chiar Guvernul Boc a luat recent o Decizie în acest sens, în care se precizează că nimeni nu mai are voie să atârne pe stâlpi cabluri de orice fel sau să “planteze” în mijlocul carosabilului tot felul de puţuri şi cămine de acces pentru felurite utilităţi. Aceleaşi reguli se vor aplica pentru echipamentele legate de telefonie, internet, distribuţia energiei electrice, alimentarea cu apă, termoficare, automatele de semaforizare etc. Va exista doar o reţea subterană bine definită, care să înghită toată căblăraia.
A început numărătoarea inversă
Numărătoarea inversă a început. Operatorii de telefonie fixă, mobilă, de cablu sau de transmiterea datelor, împreună cu reţelişti trebuie să se apuce imediat de treabă, sub coordonarea primăriilor. Cu alte cuvinte, inesteticile “snopuri” de fire şi cabluri aeriene trebuie… îngropate în maximum doi ani! La propriu şi la figurat. Fără regrete, fără lacrimi şi suspine!
Horia C. Deliu