„Împreună scriem istoria clipei” este sloganul sub care a avut loc sâmbătă, 14 decembrie 2024, întâlnirea anuală a membrilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) filiala „Andrei Mureșianu” Brașov-Covasna, desfășurată pentru prima oară în județul Covasna. Apropierea cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, au determinat organizatorii acestei prime ediții să aleagă pentru găzduirea invitaților și a ședinței festive o locație cunoscută pentru eleganță și rafinament, ospitalitate și serviciile de calitate oferite turiștilor, situată chiar în centrul orașului-stațiune, și anume hotelul Căprioara Spa & Wellness Resort 4*. Stațiunea Covasna este cea mai renumită stațiune balneo-climaterică din țară, recunoscută atât pentru tratarea afecțiunilor cardio-vasculare, unde anual vin în jur de 10.000 de turiști, cât și pentru peisajul pitoresc. Orașul are un potențial turistic valoros, peste 10 hoteluri și nenumărate pensiuni, un spital de profil cardiologic în Voinești-Covasna, cu baze de tratament de profil moderne, într-un cadru natural deosebit, datorat spațiului geografic generos în care este plasat. Încă de la primele discuții despre alegerea locației, dl. Rosner Herman – membru al Consiliului de Administrație Turism Covasna SA, s-a implicat personal, propunându-ne câteva variante din care să putem alege ceea ce se potrivea evenimentului, asigurându-ne totodată că vom avea parte de o experiență inedită. Stațiunea Covasna este cunoscută ca o oază de relaxare, liniște și sănătate care oferă turiștilor, pe lângă peisajul mirific, aerul puternic ozonificat, binecunoscutul tratament natural cu ape minerale și mofete, și locurile care se pot vizita în scurtul popas pe meleagurile covăsnene. „Metoda Covasna, aplicată în Centrul Balnear Covasna este foarte eficientă şi recunoscută atât ca prevenţie cât şi ca tratament”, după cum suntem informați pe blogul Turism Covasna SA.
Cu generozitatea caracteristică, dl. Rosner a lansat invitația de a ne face timp să vizităm binecunoscuta „Balta Dracului” – monument al naturii ( „o rămășită a unei erupții vulcanice”), Izvorul Kati, Biserica maramureșană de lângă hotelul Montana, vestita Vale a Zânelor – unde are loc celebra sărbătoare câmpenească Nedeia Mocănească a Voineștenilor, cascada pârâului Covasna, planul înclinat-Siklau, Mocănița („monument tehnic unicat în Europa”), hotelurile Clermont, TTS, și nu în ultimul rând, fosta vilă a lui Ceaușescu. Fiecare având o istorie interesantă care merită aflată. „Veți găsi nu numai o locație de întâlnire, Covasna este stațiunea celor 1000 de izvoare de sănătate, ci veți descoperi o destinație pentru relaxare, wellbeing (bunăstare-n.red) , pentru reîncărcarea „bateriilor” fizice și emoționale, proprii și a celor dragi. Este stațiunea cea mai polivalentă din România. Turism Covasna SA, singura societate din județul Covasna cotată la Bursa de Valori București”. (H. Rosner)
Cu așa recomandări și promisiunea unui weekend de neuitat, oferta era de nerefuzat. Așa că, imediat după ora prânzului, o parte din cei aproape o sută de membri ai filialei Brașov-Covasna, care au răspuns invitației, s-au adunat în sala de conferință Alegria – Hotel Căprioara 4*, unde, după mesajul de bun venit adresat cu multă căldură de dir. gen. Narcisa Diaconu, am asistat la câteva prezentări interesante, conform programului stabilit în prima parte a evenimentului. Astfel, director executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, Deák Gyöngyvér, ne-a vorbit despre proiectul Visit Covasna, în timp ce pe un ecran rula un video de prezentare a stațiunii Covasna, cu titrare în limba engleză. Despre Proiectul Mofeta QR și beneficiile curative și preventive ale acestui tratament natural ne-a vorbit dr. cardiolog Tatár Márta – medic șef secție la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Geza.
După o pauză pentru un coffee break oferit de ADT Visit Covasna, care ne-a dăruit și câte un stick cu prezentarea stațiunii, prima parte a continuat cu prezentarea, de către dir. Narcisa Diaconu, a Centrului de tratament și principalele tipuri de proceduri: cele trei mofete aflate direct pe sursa de CO2, pe care cei mai curajoși le-au putut încerca simțind efectul imediat de încălzire a tălpilor, și nu în ultimul rând, băile carbogazoase, recunoscute pentru beneficiile asupra organismului. Pe lângă tratamentele curative, remarcabile sunt și spațiile de relaxare unde se oferă servicii de întreținere, remodelare corporală și facială cu produse marca Gerovital Equilibrium by Ana Aslan, o inovație a acad. prof. dr. Ana Aslan – unul dintre pionierii gerontologiei medicale mondiale. O personalitate remarcabilă a științei și medicinei românești cu a cărei vizită conducerea hotelului Căprioara se mândrește, având în Cartea de Onoare un înscris care-i onorează, plasat în dimensiuni mari, ca un fel de carte de vizită, în apropierea recepției. În memoria acelei zile există și o mică expoziție fotografică din anul 1984 când doamna academician le-a prezentat medicilor din județ viziunea sa despre geriatrie și gerontologie. În afara de terapiilor cu apele minerale și mofete, ne-am bucurat și de terapia prin artă oferită de expoziția artiștilor-jurnaliști: iconarii covăsneni Matei și Kornelia Schinteie, și artistul vizual și jurnalist, prof. brașovean Eugen Moga. Partea a doua a evenimentului, moderată de președintele Ioan Pamparău, a debutat cu prezentarea conducerii filialei „Andrei Mureșianu”: cei doi vicepreședinți ai județelor Brașov și Covasna, respectiv Anca Sigmirean și Matei Schinteie. Și nu în ultimul rând, onoranta prezență a unui membru din structura de conducere a UZPR, vicepreședintele Emil Stanciu, care a apreciat inițiativa acestui eveniment remarcabil, aducându-ne totodată salutări cordiale din partea președintelui Sorin Stanciu și câteva informații de actualitate despre activitățile UZPR.
Surpriza ședinței festive nu a fost o dare de seamă a principalelor obiective îndeplinite pe anul 2024, așa cum ne-am fi așteptat, ci premierea celor prezenți pentru rezultatele obținute de-a lungul timpului prin profesionalismul și dedicarea cu care și-au exercitat profesia de jurnaliști ai adevărului, credinței și echilibrului, ceea ce a adus o mare bucurie în rândul membrilor filialei Brașov-Covasna. Fiecare membru a primit, în semn de apreciere, un pachet cu o frumoasă diplomă personalizată, o agendă marca UZPR și o mapă cu grafica semnată de prof. Eugen Moga, intitulată „Porțile Cetății Brașovului”. De asemeni, Revista UZP – publicație editată de UZPR și Viața ortodoxă – revistă de spiritualitate, tradiții și călătorii, au stat la dispoziția celor care doresc să fie bine informați. Apoi, cu satisfacția lucrului bine făcut, dar și conștienți de responsabilitatea pe care o avem ca mesageri ai cuvântului, ne-am bucurat de o binemeritată cină festivă la Restaurantul Transilvania al hotelului, prilej numai bun de a ne cunoaște mai bine, de a socializa și a schimba impresii. Într-o atmosfera caldă și primitoare, încărcată de energie bună și gândurile pozitive care s-au simțit pe tot parcursul evenimentului de multe stele, am avut parte de un moment-surpriză care ne-a adus mai aproape de spiritul sărbătorilor, un concert de muzică populară și colinde, care a emoționat asistența, susținut de cunoscuta interpretă Cora Munteanca din Tușnad. Închei mica mea expunere a remarcabilului eveniment al filialei în „Stațiunea Inimii” – Covasna , din care cu mândrie spun că mă bucur să fac parte, lansând cititorilor invitația de a veni și a gusta din răcoarea apelor minerale, de a se relaxa la poalele pădurilor care înconjoară stațiunea, de a asculta în tihnă foșnetul frunzelor și mersul căprioarelor, de a-și umple plămânii cu aerul curat și puternic ozonificat, atât de benefic sănătății și echilibrului interior.
Și dacă prin cele scrise nu v-am convins, las cuvintele prof.dr. Ana Aslan să stârnească în sufletele domniilor voastre curiozitatea și dorința de a descoperi secretele nemuririi, combătând într-un mod inedit efectele îmbătrânirii, așa cum ne-a lăsat scris: „Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești”.
Mihaela Aionesei (Târgu Secuiesc)