În zilele de 11 şi 12 decembrie 2024, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, deschide seria de evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă cu concertul extraordinar „Madrigal: Crăciunul florilor”, la Palatul Patriarhiei.

„Colinde tradiţionale româneşti şi lucrări culte ce spun povestea Crăciunului se vor auzi într-un spaţiu cu acustică imersivă, la Sala Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’. Miracolul Naşterii Mântuitorului este vestit prin muzică, dar şi prin decorul floral unic, plin de prospeţime, culoare şi parfum. Conceptul este semnat de Emil Pantelimon, regia de sunet de Gabriel Scîrlet, iar la pian interpretează Abel Corban. Copii din corurile Cantus Mundi se vor alătura Corului Madrigal şi vor colinda împreună cu publicul”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Evenimentele pregătite de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” cu ocazia sărbătorilor de iarnă continuă, la 18 decembrie, de la ora 19.00, în Aula Magna a Universităţii Politehnice din Bucureşti cu spectacolul „MADRIGAL: CHRISTMAS mood”. Publicul va avea ocazia să (re)descopere cele mai cunoscute colinde internaţionale şi lucrări de muzică sacră consacrate din repertoriul Corului Madrigal, dar şi surprinzătoare reinterpretări moderne, cu influenţe jazz, inspirate din muzica americană de sărbători. Conceptul este semnat de Emil Pantelimon, regia de sunet de Gabriel Scîrlet, iar la pian interpretează Abel Corban. Copii din corurile Cantus Mundi se vor alătura şi de această dată Corului Madrigal, precizează organizatorii.

Biletele pot fi achiziţionate online, pe platforma Bilete.ro. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentelor.

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă din anul 2023, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a susţinut, în zilele de 19 şi 20 decembrie, spectacolul Extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Naţional Bucureşti. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Ofelia Popii şi Marius Turdeanu, doi dintre cei mai aplaudaţi şi premiaţi actori ai României.

Construit în jurul semnificaţiei Crăciunului ca un nou început, spectacolul a propus o parabolă universală despre rezilienţa unei familii în faţa încercărilor destinului, precum şi a miracolului credinţei şi al iubirii.

Timp de aproape 90 de minute, Corul Madrigal, împreună cu actorii invitaţi şi copiii din corurile Cantus Mundi, a invitat publicul să (re)descopere simbolistica profundă a Crăciunului prin muzică, poezie, literatură, scenografie, artă teatrală, mişcare scenică şi light design.

Regia şi scenariul Spectacolului extraordinar „Pe drumul Crăciunului” au fost semnate de Emil Pantelimon, iar scenografia de Vladimir Turturica. Textele dramatice, selectate de Mădălin Guruianu, au inclus „Cântarea Cântărilor”, până la poeme de Eugen Jebeleanu, Lucian Blaga şi Costache Ioanid şi texte semnate de Khaled Hosseini, Sfânta Tereza de Avila şi Paulo Coelho.

Un concert fără precedent al Corului Madrigal, dedicat Crăciunului, a fost difuzat la 23 decembrie 2020. Evenimentul a fost înregistrat în condiţii excepţionale în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi a putut fi urmărit gratuit pe site-ul Corului Madrigal – www.madrigal.ro, în aplicaţia online Madrigal App lansată, de asemenea, la 23 decembrie 2020.

Desfăşurat în absenţa audienţei, pe fondul restricţiilor din pandemie, Concertul Extraordinar de Crăciun 2020 a fost filmat în Sala tronului a Muzeului Naţional de Artă al României, un cadru grandios, emblematic, cu o semnificaţie culturală şi istorică aparte. Concertul de Crăciun al Corului Madrigal a inclus ilustraţii din cadrul Galeriei de Artă Veche Românească a MNAR, imagini menite să pună în valoare sonoritatea şi prezenţa scenică a Corului Madrigal.

De peste jumătate de secol, evenimentele organizate de Corul Madrigal în preajma Crăciunului reprezintă una dintre cele mai longevive şi consecvente tradiţii culturale din România. În fiecare lună decembrie, Corul Madrigal se conectează cu românii şi vesteşte sărbătoarea Naşterii Domnului pe marile scene de spectacol şi în spaţii sacre din Bucureşti şi din ţară.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost înfiinţat la 11 aprilie 1963 de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), potrivit madrigal.ro. La 7 iulie 1963, a susţinut primul său concert, de atunci urmând alte peste 4.500 de evenimente live aplaudate în întreaga lume, corul impunându-se ca un adevărat „brand de ţară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.

În 1965, Corul Madrigal a efectuat primul turneu internaţional, iar în 1967, primul turneu din Europa de Vest (Italia, Franţa, Austria, Germania şi Spania). În 1968, pelicula „Cântecele Renaşterii”, al cărei protagonist a fost Corul Madrigal, a câştigat Marele Premiu „Palme d’Or” la Cannes. Un an mai târziu, debutează primul turneu al Corului Madrigal în SUA. Tot în 1969, este distins cu Diploma de Onoare UNICEF.

Corul Madrigal a primit Diploma de Onoare a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1985. În anul 2003, Corul Madrigal a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor.

Actualul nume al corului datează din 2015, atunci când a fost inaugurat primul sediu propriu din istoria sa, la Sala Palatului din Bucureşti, arată sursa citată.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

În 2020, Madrigal a împlinit 57 de ani de activitate neîntreruptă, devenind unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

În noiembrie 2020, Corul Madrigal, în parteneriat cu Roton Music, a lansat o serie de noi albume ce conţin unele dintre cele mai apreciate lucrări dedicate sărbătorii Crăciunului, înregistrate live din concertele de Crăciun susţinute în anii 2017, 2018 şi 2019.

Una dintre cele mai recente activităţi cu anvergură internaţională ale Corului Madrigal a avut loc în luna septembrie 2024. La invitaţia Ambasadei României în Italia şi cu sprijinul Ministerului Culturii, Corul Madrigal, dirijor Anna Ungureanu, a susţinut un turneu de diplomaţie culturală la Roma: recitaluri şi concerte extraordinare la Termele lui Diocleţian şi la Panteon, filmare videoclip „Pantheon – Festum Hibernum” şi decernarea premiului „Marin Constantin” Monseniorului Pablo Colino, arată madrigal.ro.

AGERPRES 

Sursa foto: Madrigal/facebook.com

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail