În vederea informării și conștientizării angajaților și angajatorilor cu referire la  prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM)  Covasna  a efectuat controale la 46 angajatori din județ, cu 1891 de salariați, în cursul lunilor iulie, august și septembrie a.c.

Potrivit  inspectorului șef al instituției, Ördög Lajos, obiectivul principal al acestei campanii desfășurată la nivel național este de a promova negocierea colectivă, plecând de la principalele beneficii ale negocierii colective pentru angajați/lucrători și angajatori.

Avantajele angajaților: mai multă justiție socială, drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile, securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și de tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Avantajele angajatorilor: asigurarea păcii sociale și a unui climat de muncă favorabil performanței, productivitate și loialitate a personalului îmbunătățite, participare mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvare timpurie a litigilor”, se menționează într-un comnicat de presă transmis către Mesagerul de Covasna.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, act normativ care a suferit mai multe modificări, reglementează drepturile şi libertăţile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă şi acţiune colectivă, ca şi obligativitatea clauzelor contractelor individuale şi colective de muncă şi protecţia individuală a lucrătorilor şi reprezentanţilor lor în exercitarea drepturilor, care sunt recunoscute de Codul muncii la nivelul tuturor angajatorilor.         

Constituţia României recunoaşte la art. 40 dreptul de asociere în sindicate, patronate şi asociaţii profesionale, cu definirea la art. 9 a misiunii acestora de reprezentare şi apărare a drepturilor şi intereselor, după cum la art. 41 alin. (5) recunoaşte dreptul de negociere colectivă în muncă şi de aplicare a convenţiilor colective.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail