La 1 Septembrie 2024, Jandarmeria Română celebrează 131 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale.
 
„Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea, în comunele rurale, la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi executărei legii”… așa începea articolul 1 din „Legea asupra Gendarmeriei Rurale” promulgată la 1 septembrie 1893, prin Decret Regal, de Regele Carol I.
 
Inspirată din legislaţia şi modelele unor ţări cu solide regimuri constituţionale ca: Franţa, Italia, Belgia, „Legea asupra Gendarmeriei Rurale” a reprezentat un moment de referinţă, un reper istoric în dezvoltarea şi modernizarea Jandarmeriei naţionale, în deplină concordanţă cu dezvoltarea şi modernizarea organelor statului român.
 
Colonelul Zamfirescu Ioan a fost unul dintre comandanții Legiunii de Jandarmi Trei Scaune (foto).
Înfiinţarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit, într-un interval scurt de timp, deosebit de utilă şi benefică pentru securitatea statului. Caracterul ei militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, stimă şi apreciere.
Apariţia în satul românesc a jandarmilor – bărbaţi anume selecţionaţi după severe criterii de cultură generală, de sănătate şi înfăţişare, cu o bună instruire militară, cu o temeinică pregătire profesională şi un ridicat simţ al datoriei, onoarei şi demnităţii, al respectării cu sfinţenie a legilor, cu o ţinută ireproşabilă – a constituit o adevărată revelaţie.
 
Jandarmul din mediul rural completa în mod fericit articulaţia autorităţilor locale, devenind rapid una dintre figurile cele mai respectate din mediul rural, alături de preot, învățător și primar.
Prin statutul său, prin modestie, cumpătare, cinste şi seriozitate reuşea să îmblânzească asprimea funcţiilor şi să se bucure de consideraţia populaţiei. Aşa cum se prevedea în unul dintre regulamentele vremii: “Jandarmul se străduie să nu producă spaimă decât duşmanilor bunei rânduieli, iar pentru cetăţenii buni şi liniştiţi el este protector binevoitor”.
 
Deşi atribuţiile jandarmilor în mediul rural erau grele, complexe şi nu de puţine ori dureroase, nu le lipseau sentimentele umanitare, proprii militarilor de elită.
 
Devenită un corp militar de elită al acelor vremuri, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, funcţionând neîntrerupt până în anul 1949.
 
Noi, jandarmii de astăzi, suntem continuatorii acestei frumoase moșteniri și an de an, la această dată, ne îndreptăm cele mai alese gânduri de recunoștință și respect către înaintașii noștri și către eroii jandarmi din toate timpurile.
 
Colonelul Zamfirescu Ioan a fost unul dintre comandanții Legiunii de Jandarmi Trei Scaune (foto).
 

Sursa:InspectoratuldeJandarmiJudețeanCovasna

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail