O clădire monument istoric construită în anul 1924, situată în orașul Întorsura Buzăului, cunoscută local drept „Casa și Moara”, urmează să fie achiziționată de autoritatea locală după ce primarul Raul Urdă, împreună cu consilierii locali, au decis să o cumpere pentru a o tranforma într-un muzeu.

Edilul a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, că  proprietarul, persoană fizică, dorește să vândă clădirea care figurează în lista monumentelor istorice, iar Primăria și Consiliul Local Întorsura Buzăului au căzut de acord să își exercite dreptul de preemțiune. În acest sens, Consiliul Județean a decis să renunțe la acest drept legal, în favoarea autorității locale întorsurene.  

Procedura legală este ca Ministerul Culturii, prin  Direcția pentru Cultură  a Județului Covasna, să-și exercite dreptul de preemțiune și, în ordine, urmează  Primăria din localitate, ca preemtor. De la Consiliul Județean  m-au  sunat, m-au întrebat care este intenția noastră, dacă vrem să o cumpărăm, iar în momentul când ne-am   manifestat intenția, ei au renunțat la a-și exercita dreptul de preemțiune”, a declarat primarul Raul Urdă.

Acesta a menționat că în interiorul clădirii există  două mori funcționale, care au fost evaluate de un specialist/expert pe mori, de la Muzeul „Astra” din Sibiu, acreditat  de Ministerul Culturii.

Primarul a precizat că și clădirea și  terenul aferent au fost evaluate de un evaluator autorizat din Covasna.

Avem o evaluare pentru această clădire și cu terenul aferent clădirii, cca 1000-1500 m, și prețul va fi 250.000 lei, aproximativ 50-52.000 euro. Am vorbit cu consilierii noștri să facem un efort că suma nu e așa de mare, și e păcat să  pierdem un asemenea monument de patrimoniu al comunității”, a mai spus Raul Urdă.

Clădirea monument istoric „Casa și Moara”, transformate și muzeu

Primarul orașului Întorsura Buzăului a precizat că intenția autorității locale este ca, după achiziționare, să transforme clădirea în muzeu.  

Ne dorim să  găsim o colaborare cu conducerea  Muzeului Național al  Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe în sensul că eu, ca Primărie, să le predau  această clădire  pe care ei să o restaureze și să o pună în circuitul  turistic. Dacă nu vom reuși, vom face noi, Primăria, acest lucru. Primul pas este să o cumpărăm și să fie a noastră, și după aceea putem să discutăm ce se întâmplă cu această clădire”, a conchis primarul Raul Urdă.   

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: Raul Urdă

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail