În data de 14 februarie 2024 s-au împlinit 78 de ani de la nașterea economistului, publicistului și liderului civic, Niță Preda, care a trecut la cele  veșnice în 8 decembrie 2016.

Conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș aducea un sincer omagiu de prietenie şi preţuire, „munteanului” Niţă Preda, născut în anul 1948, în preajma vechii cetăţi de scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte (la Fieni, jud. Dâmboviţa) şi împământenit pe plaiurile ardelene ale Covasnei, spre binele comunităţii româneşti şi a tuturor locuitorilor acestei binecuvântate zone din inima României, la împlinirea a 60 de ani.

Ne adresam, atunci,  deopotrivă economistului, publicistului, membrului marcant al societăţii civile româneşti din judeţul Covasna şi Omului care  a trudit cu profesionalism şi modestie de peste patru decenii în spaţiul public al judeţului Covasna, economistului care şi-a început activitatea la Direcţia Judeţeană de Statistică Covasna, iar spre sfârșitul carierei profesionale, a vegheat la respectarea legilor statului şi la buna chivernisire a banului public, în calitate de inspector la Curtea de Conturi Covasna, publicistului care, timp de peste două decenii şi-a pus condeiul în slujba promovării valorilor istoriei şi culturii româneşti şi al cunoaşterii adevărului despre prezenţa şi devenirea românităţii şi ortodoxiei din localităţile Arcului Intracarpatic. Paginile cotidianului „Cuvântul nou”, în mod deosebit, cele de după decembrie 1989, şi ale suplimentului cultural „Oituzul”, stau mărturie, în acest sens.

A fost membru marcant al societăţii civile româneşti, membru fondator al Fundaţiei „Mihai Viteazul” şi al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, unul dintre iniţiatorii şi cei mai statornici sprijinitori ai  principalelor manifestări de cultură şi spiritualitate românească, intelectual român, care, înaintea „podului de flori”, a fost abonat, ani de zile, la ziarul „Moldova socialistă” din Chişinău, oferind o pildă exemplară de solidaritate cu fraţii români de peste Prut.

Credinciosul Niţă Preda – spijinitor al unor parohii ortodoxe cu puţini enoriaşi. „Fermierul” Niţă Preda – îndrăgostit de lucrarea pământului, de plantarea pomilor şi a florilor, la creşterea albinelor şi „ecologistul”, promotor al alimentaţiei vegetariene, Omul Niţă Preda și distinsa sa soţie, Zinia – având puterea de a depăşi încercările vieţii, prin strădania ziditoare de a creşte, educa şi forma pentru viaţă pe cele două minunate fiice ale lor, Bianca și Petronela, Omul de omenie, gata de a da o mână de ajutor celor aflaţi în nevoinţă şi prietenului „de cursă lungă”, pe al cărui sprijin poţi oricând conta.

Niță Preda a fost un om de ispravă, un om deosebit, un om bun, un om între oameni. Dumnezeu și bunii săi părinți i-au hărăzit nu numai un nume mai puțin cunoscut, dar și un fel de a fi deosebit, purtând pecetea harului Divin, a neastâmpărului creator, a iubirii aproapelui, a cinstei și omeniei, a dragostei față de familie, față de locurile natale din Muntenia istorică, dar și față de comunitatea locală din Sf. Gheorghe și județul Covasna, comunitate în care atât de bine s-a integrat și, de ce nu, față de Țară, pentru că prietenul Niță Preda a fost un patriot român, în buna tradiție a înaintașilor noștri.

Noi, cei care l-am cunoscut din tinerețe, ne aducem aminte cu drag de tânărul economist locatar în cartierul Ciucului, împreună cu alți tineri intelectuali români, care, la absolvirea facultăților au fost repartizați în Sfântu Gheorghe și care au pus umărul la dezvoltarea economică și socială a municipiului nostru, azi majoritatea plecați în alte locuri din țară, dar rămași foarte apropiați sufletește de prietenii lor din tinerețe. Ne amintim de multiplele și diversele sale preocupări extraprofesionale, din această perioadă, de optimismul său molipsitor, de tânărul sociabil, prieten bun, la bine și la greu.

Apoi, ni-l amintim pe tânărul gazetar de la cunoscutul și îndrăgitul cotidian „Cuvântul nou”, care, nu de puține ori, reușea să „umanizeze” discursul arid al subiectelor din domeniul economic și cel al ideologiei oficiale, din epoca respectivă. Dar adevărata vocație a publicistului – patriot Niță Preda a fost pusă în valoare după evenimentele din decembrie 1989.

În spiritul adevărului, a scris, printre primii, despre ceea ce până atunci nu s-a putut scrie,  despre istoria bisericilor ortodoxe, a școlilor românești, a instituțiilor de cultură din județul nostru. Avea un respect deosebit față de preoții ortodocși, învățătorii, profesorii și alți lideri ai comunităților românești, care au stat în fruntea acestora în vremuri de restriște.

Dar numele liderului civic Niță Preda rămâne definitiv legat de înființarea și activitatea prestigioasă a Fundației „Mihai Viteazul” și a principalelor sale proiecte culturale: Festivalul de Colinde și Obiceiuri de iarnă (la prima ediție a Festivalului a redactat o culegere, cu unele dintre cele mai cunoscute colinde românești), „Crăciunul la Români”, Mihai Viteazul și Visul Unirii, Gala tinerilor interpreți, Întâlnirea Seniorilor, Festivalul Coral „George Sbârcea” și toate celelalte.

Împreună cu membrii din conducerea Fundației,  prietenul nostru drag folosea relațiile pe care le avea cu bunii săi prieteni și colaboratori, în primul rând, cu nașii săi dragi, familia ing. Ioan și Teodora Bălan, apoi cu profesoara Rodica Pârvan și bineînțeles cu doamnele Stela Buda și Maria Peligrad, conducătoarele Fundației „Mihai Viteazul”,  pentru asigurarea sprijinului financiar necesar participării atâtor mii de oameni care au fost prezenți, în decursul ultimilor  aproape 30 de ani, la toate aceste manifestări. Cu timp și fără timp, de multe ori cu sănătatea împuţinată, prietenul Niță Preda  însoțea grupurile de colindători în celelalte localități ale județului. Deși activitatea profesională desfășurată la Curtea de Conturi Covasna necesita eforturi deosebite, însoțite de profesionalism și responsabilitate, după orele de program, Niță Preda participa activ la manifestările societății civile românești din județ. Era omniprezent, optimist și gata să contribuie la buna desfășurare a acțiunilor culturale, sociale și civice organizate. Pentru toate acestea, o răsplată binemeritată a constituit-o acordarea titlului de Cetățean de onoare al comunității românești din Sf. Gheorghe, în anul 2015.

La rândul nostru, de fiecare dată așteptam cu bucurie nelipsitele sale „premii” oferite nouă, prietenilor, cu diferite ocazii aniversare, de regulă, nelipsiții dovlecei – recoltați din cunoscuta sa fermă. La Balul comunității românești din anul 2015, organizat la Sf. Gheorghe, de către Fundația „Mihai Viteazul”, a participat cu toată familia, îmbrăcat într-un frumos costum național, la fel cu al îndrăgitului nepot Tudor, care, împreună cu frățiorul său Victor, erau atât de dragi inimii și sufletului său (al treilea nepot, Ștefan, nu era încă născut).

Devenise proverbial pentru preocuparea sa de fermier. Numai noi, cei care i-am vizitat îndrăgita lui fermă din Lunca Oltului, înțelegem faptul că intelectualul Niță Preda, după o viață trăită la oraș, rămăsese un autentic țăran, legat prin mii de fibre sufletești de această îndeletnicire strămoșească, dătătoare de viață. Pledează pentru această afirmație și statornica sa legătură cu casa și pământurile moștenite de la părinți, în județul Dâmbovița.

Ne  este  dor de tine, iubite prietene, de zâmbetul tău inconfundabil, de șotiile tale ștrengărești, de mesajele primite de la tine prin internet, de noutățile din viața publică locală aflate de la tine în premieră, de darurile obținute prin truda mâinilor și minții tale – mierea de albine, legume, fructe, din care nu lipsea nici păhărelul de țuică și de vin. Le e dor și copiilor de la Casa „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc și tuturor oamenilor pe care i-ai ajutat, din preaplinul tău sufletesc. Prin plecare ta la Domnul, am rămas mult mai săraci și tare, tare triști.

Dumnezeu să te odihnească în pace, iubite prietene, iar pe noi să ne învrednicească pentru a-ți cinsti memoria.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail