Astăzi, 2 februarie, avem o nouă Sărbătoare religioasă, dar şi laică în acelaşi timp. Se numește Întâmpinarea Domnului, dar și  Ziua Ursului.  Ea  marchează un eveniment biblic legat de Pruncul Iisus. La  40 de zile de la Naşterea Sa  a fost dus la Templu de părinţi, aşa cum cerea vechea lege. Evenimentul este prăznuit de Biserica ortodoxă, cu această ocazie având loc şi Slujba de purificare a mamei.

Aşadar, în data de 2 februarie în fiecare an are loc la dată fixă evenimentul numit Întâmpinarea Domnului. Regula acelor vremuri  impunea  aă femeia ce a născut un prunc de parte bărbătească să nu păşească în Lăcaşul sfânt timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestui termen mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării.

Dacă Biserica ortodoxă îl pune in centrul praznicului pe Pruncul Iisus, iar Sărbătoarea se încadrează în rândul celor dedicate Mântuitorului, la catolici evenimentul se numește Curățirea Sfintei Marii, punându-se accent pe persoana Mamei Pruncului Sfânt.

La 40 de zile de la naștere, Pruncul Iisus este dus la Templu de Sfânta sa Mamă și Dreptul Iosif, pentru a fi dăruit ca ofrandă lui Dumnezeu, așa cum cerea vechea lege.  Acest eveniment din viața lui Iisus Hristos, cunoscut sub denumirea de Întâmpinarea Domnului, Stratenie sau Ziua Ursului este sărbătorit de Biserica noastră creștin-ortodoxă, în fiecare an, pe 2 februarie.

Pe lângă semnificaţie biblică, de-a lungul timpului au apărut şi alte interpretări, multe laice, data amintită fiind  cunoscută în ţara noastră şi ca Ziua Ursului, iar în SUA și Canada drept Ziua cârtiței, un prilej de a se anticipa evoluţia vremii pentru perioada următoare.

Conform tradiției, de Ziua Ursului se spune că ursul iese din bârlog şi îşi priveşte umbra pe zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, crede că a venit…primăvara şi își strică bârlogul, și pornește după hrană prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare şi Moș Martin îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile. Oamenii din popor asociau odinioară reacția animalului sălbatic  cu instabilitatea vremii din această perioadă. Agricultorii ştiu cum va fi vremea după comportamentul ursului şi pot face prognoza timpului optim al culturilor de peste an.

În Statele Unite și Canada, pe 2 februarie se sărbătorește Ziua cârtiței. Evenimentul are o semnificație deosebită deoarece arată când vine primăvara. Astfel, în această zi din fiecare an, cârtiţa Phil din Punxsutawney, statul Pennsylvania, iese din bârlog. Dacă îşi vede umbra, se sperie și se întoarce în vizuină, semn că iarna va mai dura o lună jumătate. Dacă nu-şi vede umbra, va fi o primăvară timpurie. Evenimentul este mediatizat, constituind un moment de bucurie mai ales pentru copii.

Această perioadă se află la jumătatea perioadei dintre Solstiţiul de Iarnă şi Echinocţiul de Primăvară. În Evul Mediu se credea că animale, precum bursucul sau ursul, îşi întrerup hibernarea şi ies din bârlog. Imigranţii germani din Pennsylvania au adus această tradiție în peste Ocean, dar bursucul a fost înlocuit cu cârtiţa.

Horia C.Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail