În cadrul unui eveniment organizat de Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita și Centrul de Cultură Arcuș din Sf. Gheorghe, în cursul lunii octombrie a.c. a fost lansat volumul „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, scris de prof. învățământ primar Ana-Alina Ciorici Costache.
După „Povestea cifrelor”, apărut în anul 2022, la Editura Eurocarpatica Sfântu Gheorghe, acesta este al doilea volum de povești frumoase scrise pentru copii, de tânăra autoare, în cadrul proiectului „Promovarea limbii și culturii românești prin volume dedicate cadrelor didactice din județul Covasna”, cu sprijin financiar oferit de Consiliul Județean Covasna și Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna”.
Ajunge să inserăm în acest articol câte un fragment din povestioarele literelor care alcătuiesc cuvântul CARTE, și vom/veți pătrunde, cu mic, cu mare, pe un tărâm plin de comori neprețuite precum: iubire, relație bunic-nepoțel, bucurie, carte, acasă, mama, tata, surioară, frate, râs, timp, prietenie, școală, ajutor.
„C”/„c” – Calul Camun și visul său
La ferma bunicului, Camun, calul cafeniu, avea o viață frumoasă: era lăsat mereu liber, să se bucure de curte și păștea pe lângă casă, fiindcă era blând și bun, atașat de-al său stăpân.
– Camun, dragul meu căluț! spuse, într-o zi, bunicul, pieptănându-i coama deasă. Astăzi e-o zi specială: este ziua nepoțelei! Va veni la noi, diseară!
Darul pentru ea va fi faptul că îi voi citi o nouă povestioară! zise bunicul, zâmbind.
Ce am uitat să vă spun e că bunul compunea mereu câte o poveste pentru nepoțica sa. Le-adunase într-o carte, pe care-o purta cu el.
– Vrei s-asculți povestea primul?
– Vreau! – păru Camun să spună, dând din cap, ciulind urechile.
Bunicu-ncepu povestea. Era despre-un unicorn, ce aducea bucurie tuturor celor din jur. El trăia într-o pădure și păzea multe comori.Ca s-ajungi acolo, însă, aveai de mers pe-o cărare și de trecut o provocare.
„A”/„a”/„Ă”/„ă”: Alfabet, Tărâmul literelor
Demult, într-un loc de poveste, numit ALFABET, un loc unde nu oricine reușea să pătrundă, ci doar cei cărora le plăcea cartea, și-a făcut casă fiecare literă.
Era litera cu care scriem „Ana”, „Alin”, „Adriana”, „Andrei” sau și alte nume de persoane, de orașe și de țări sau de sărbători. Tot cu ea-ncepem, cândva, o propoziție nouă.
„A” mare, dragi copii, nu a venit singură: a venit și cu „a” mic. Îi e soră, dar să știți, nu-i seamănă niciun pic. Mă refer la arătare. Are-un bastonaș spre dreapta și-o rochiță înfoiată. Ea se-așază în cuvinte la început (ca sunet inițial): precum în „an”, „aur” și „acasă” și în interior (sau în mijloc, cum s-ar spune): ca în scumpele cuvinte: „mamă”, „tată”, surioară”, „frate”, dar și în cuvântul „casă” și nu numai. Îi mai place să se-așeze și la final de cuvânt: „prăjitura”,„mătura”, „pătura” și altele.
Literele „R”/„r” – Râs-Împărat
Demult, demult, tare demult și la mare depărtare, acolo unde doar cu gândul mai poți astăzi să ajungi, se afla o-mpărăție. Știți voi (/știi tu) oare-a cui să fie?
A împăratului cel vesel și veșnic cu chef de glume: a lui Râs-Împărat,cel niciodată supărat. El râdea mereu cu poftă. Râsul îl îmbujora.
Purta haine colorate și arătau cam așa: pe umeri avea mantaua, grea, verde, de catifea; dedesubt avea cămașa – albă, cu fir de mătase; pantalonii erau galbeni, iar în picioare purta cizme mov, lungi, călduroase, cu picățele haioase. Erau cizme speciale, avute din tată-n fiu, rare pe atunci în lume, fiind făcute la comandă pentru cei ce știu de glume.
Literele „T”/„t” – Turnul timpului
Se spune că pe-un tărâm îndepărtat, unde era totul minunat, trăia într-un turn uriaș, un vestit împărat: Împăratul Timpului. El stătea doar într-un loc, nu pleca din turnul său. Pe umeri purta manta, de culoare turcoaz, sub care își ascundea tolba sa cea prețioasă, în care păstra secretul cu care putea și timpul să-l oprească, să îl facă să nu treacă. Astfel, în acele zone, oamenii nu-mbătrâneau și-ntâmplările frumoase nicicând nu se terminau.
Însă, ca să fii acolo, aveai de mers cale lungă și se putea întâmpla, ca o viață să nu-ți ajungă.
Auzind de-acest tărâm, Titu, un tânăr inventator, care-a construit un tren- unul de mare viteză, ce mergea și fără șine, pe orice tip de teren, s-a gândit să-l viziteze. El urcă în trenul său și porni, dorind s-ajungă chiar la turn și să-l cunoască pe-mpăratul Timpului.
Merse în linie dreaptă, merse, merse și iar merse, însă timpul se scurgea și n-apărea niciun semn că turnul ar fi pe-aproape. La un moment dat, drumul s-a blocat.
Abia atunci, tânărul a realizat că nu poți să oprești timpul, oricât de mult ți-ai dori. Ce e cel mai important e să îl petreci frumos, dar și cu folos, și să îl faci să conteze! Să te bucuri de ce ai și de tot ce ți se oferă, să cunoști valoarea clipei, și mai ales, să prețuiești momentele pe care le trăiești cu cei pe care-i iubești.
„E”/„e” – Elefantul Emi
Emi, elefănțelul, avea mari emoții. Prima zi de școală se apropia, ceea ce-nsemna că urma să vină evenimentul cel mai important din toată viața sa.
Pregătiri din vreme Emi începu. Două zile-ntregi nu dormi deloc. Își făcu ghiozdanul, își croi și haine și-apoi era gata să dezlege taine.
Iată că veni și ziua cea mare. Emi era vesel, plin de încântare. El porni spre școală și în drumul său, o-ntâlni pe Lia, amica maimuță. Era ciufulită și deloc drăguță!
– Bună, Lia, dragă! Ce este cu tine? Ai cumva emoții? Nu ai dormit bine? o întrebă Emi.
– Vai, sunt tare tristă! N-am găsit un pieptăn și sunt ciufulită! Voi merge la școală, așa, ciufulită și asta mă face tare necăjită! îi răspunse Lia, cu lacrimi în ochi.
– Lia, nu mai plânge! Te voi ajuta! Lasă-mi doar o clipă, să găsesc ceva! spuse elefantul. Căută atent în împrejurimi și găsi soluția: îi făcu un pieptăn, folosind trei așchii, pe orizontală prinse-n bețișorul pus pe verticală.
– Uite, dragă Lia! Ți-am creat un pieptăn! spuse elefantul.
„Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, o minunată călătorie literară
În Prefața la acest volum, prof. Mihai-Sebastian Banciu a scris:
„Deschizând această carte, veți fi invitați să pășiți într-o lume fermecată și plină de aventuri literare, într-o călătorie plină de culoare și imaginație, în care literele devin personaje și cuvintele prind viață sub ochii voștri. „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet” este mult mai mult decât o simplă carte pentru copii, lucrarea de față este un univers complex și imaginativ în care fiecare literă devine un personaj cu o poveste proprie.
Prin intermediul acestor povești, cititorii tineri se vor întâlni cu literele într-o manieră cu totul specială și memorabilă. Autoarea, profesor pentru învățământ primar, cu o bogată experiență jurnalistică și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, se află la a treia apariție editorială după colecția de interviuri incluse în „Dialoguri de suflet” și cartea pentru copii „Povestea cifrelor”. Iar acum, firesc, continuă cu „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, carte în paginile căreia veți descoperi o abordare ludică a învățării literelor, care transformă alfabetul într-un joc captivant, un joc de aventură.
Pentru copiii noștri, învățarea nu ar trebui să fie niciodată monotonă, ci o călătorie plină de emoții, curiozitate și bucurie în însușirea limbii române. Tocmai din acest motiv, cartea de față este un partener de nădejde în drumul copiilor spre alfabetizare însoțiți de învățător sau părinte. Fiecare pagină parcursă este un pas înainte spre descoperirea tainelor literelor introduse de câte o povestioară atractivă, ușor de parcurs, dar plină de înțeles și învățătură.
Este de remarcat un alt aspect valoros pentru învățare al cărții, și anume prezența aplicațiilor propuse copiilor, părinților și cadrelor didactice sub forma unor exerciții de exersare, jocuri, concursuri, lucrări specifice artelor vizuale și abilităților practice.
Textul este firesc și estetic completat de ilustrațiile minunat și inspirat realizate de chiar mama autoarei, Rodica-Marieta Costache, cadru didactic cu o imensă experiență în lucrul cu elevii de la învățământul primar, un dascăl de înaltă clasă, un exemplu de dăruire și profesionalism pentru învățători, printre care mă includ și pe mine.
Îi încurajez pe părinți, învățători și, mai ales, pe cei mici să exploreze această carte în mod activ, să se lase captivați de povestea fiecărei litere și să se bucure de minunata călătorie literară pe care „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet” o oferă. Sper ca această carte să aducă bucurie și învățare în școală sau acasă, contribuind la formarea unor viitori cititori pasionați și educați”.
Cifrele și literele merg mână în mână
În cadrul evenimentului de lansare a volumului „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, apărut la Editura Eurocarpatica Sfântu Gheorghe, 2023, care a avut loc în data de 13 octombrie a.c., la Centrul de Cultură Arcuș din Sfântu Gheorghe, Ana-Alina Ciorici Costache a vorbit, cu emoție și bucurie, despre al doilea volum dedicat copiilor, din șirul celor trei pe care le-a scris.
Emoția și bucuria trăite au fost cu atât mai mari deoarece în sala Centrului de Cultură se afla cel mai tânăr, cel mai important și cel mai iubit spectator al Alinei: micuța Natalia, fetița ei și-a lui Alex, ce are doar câteva luni de viață.
„Vă mulțumesc pentru sprijin și mulțumesc, totodată, Consiliului Județean Covasna și tuturor celor care au crezut în acest proiect, care au susținut acest proiect și care au făcut ca această carte să fie astăzi tipărită și să fie astăzi aici cu noi, să ne bucurăm de ea.
Anul trecut, tot cu sprijinul financiar al Consiliului Județean și tot prin intermediul Ligii Cultural Creștine „Andrei Șaguna” am reușit să tipărim volumul Povestea cifrelor, tot un volum pentru copii și inspirat de copii. Bineînțeles că nu puteam să lăsăm proiectul nefinalizat și să nu vorbim și despre litere. Cifrele și literele merg mână în mână, și mai ales în calitate de cadru didactic, acestea sunt instrumentele noastre de bază. Volumul de față a fost inspirat de copiii mei din clasă. Primele povești s-au născut în sala de clasă, când pășind alături de copiii mei și ascultând întrebările lor și văzând cât de curioși sunt să afle cât mai multe lucruri despre ceea ce îi înconjoară, am fost nevoită să creez pe loc povești pentru ei, chiar dacă proiectul didactic al învățătorului arăta în alt mod.
Așa s-a născut poveste cu poveste, care ne-au ajutat în predarea literelor. Acest volum cuprinde, așa după cum îi spune și numele, o călătorie pe Tărâmul Alfabet, cuprinde povestea fiecărei litere, însoțite de imagini realizare de un om foarte, foarte drag, ilustratoarea Rodica Marieta Costache. Mă cuprinde emoția, pentru că este mama. Practic, mama a rescris filă cu filă din această carte, a rescris fiecare poveste prin creion și prin acuarele”, a menționat Ana -Alina Ciorici Costache.
Prezentă la acest important eveniment, actrița Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, Camelia Paraschiv Katai, care a afirmat că „în fiecare poveste am simțit sufletul Alinei”, a citit în fața celor prezenți două povești.
Se pregătește al doilea tiraj al cărții „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”
Ana Alina Ciorici Costache a menționat, într-o postare pe pagina ei de socializare, că Volumul „Litere cu poveste. Călătorie pe Tărâmul Alfabet”, apărut la Editura „Eurocarpatica” își continuă drumul către cititori, acesta putând fi fi comandat până în 11 decembrie (a.c.).
„Volumul a putut vedea lumina tiparului, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna (care a finanțat apariția primului tiraj) și al Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna”. Cartea va putea ajunge la cititori, pe bază de comandă, un nou tiraj realizându-se în funcție de solicitări. Prețul unui volum este 49 de lei, iar comenzile se preiau, deocamdată, până în 11 decembrie (a.c.), prin comentariu, aici, sau prin e-mail la adresa: [email protected]”, precizează autoarea celor două volume de povești pentru copii, ANA ALINA CIORICI COSTACHE.
Alina a crescut, câțiva ani buni, scriind știri din postura de redactor al cotidianului Mesagerul de Covasna, dovedind un real talent în a pune frumosul în cuvintele. În primul an în care a intrat în învățământ, ca învățătoare la Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci, comuna Vâlcele, mi-a spus că va scrie o carte cu povești frumoase pentru copii, deoarece poveștile cu care ea și mulți alți copii am/au crescut vorbesc prea mult despre ură, crime, violență, etc.
Nici nu știi, dragă Alina, cât de mult mă bucur că prin munca, bunătatea și talentul tău ai reușit să îți împlinești visul dar, mai important de atât, că vei reuși să dăruiești comori de suflet, prin fiecare poveste scrisă de tine, fiecărui copil, părinte sau bunic/bunică care le vor citi.
FELICITĂRI, OM MINUNAT!
Maria Crețu-Graur