Speculând interesul pentru eventuale oportunități de câștiguri financiare prin tranzacționare electronică cu valori, atacatorii dezvoltă constant noi metode de înșelăciune online.
Victimele sunt atrase prin postări sponsorizate pe site-uri de socializare în care este folosită identitatea vizuală a unor instituții financiar bancare care se bucură de o reputație solidă. Reclamele au ca scop promovarea unor false oportunități de investiții, prezentate ca putând genera un profit sigur într-un termen foarte scurt, prin crearea unui portofoliu de tranzacționare monede electronice.
Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, intră în contact telefonic cu un presupus broker din partea instituției financiare prezentată în reclamă care, solicită victimei efectuarea de plăți pentru achiziționarea monedelor electronice ce urmează a constitui portofoliul de tranzacționare. În unele cazuri, victimelor li se solicită instalarea unei aplicații pe telefonul mobil care permite atacatorului acces total la dispozitiv, colectând astfel date personale, financiare sau de autentificare în aplicații de internet banking.
Pentru a evita să deveniți victimele infracțiunilor comise în mediul online, polițiștii vă recomandă:
- Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online;
- Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire;
- Nu furnizați date personale, de autentificare sau ale cardurilor pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană;
- Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere;
- În cazul în care ați introdus datele cardurilor sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice
Sursa foto: https://www.digifm.ro/