Endometrioza este o boală cronică ce afectează milioane de femei și adolescente din întreaga lume. Studiile arată că aproximativ 10-15% dintre femeile de vârstă reproductivă se confruntă cu această afecțiune [1]. Din nefericire, simptomele sunt adesea confundate cu cele provocate de alte probleme din sfera ginecologică și, astfel, endometrioza poate trece neobservată ani la rând. Pentru a fi cât mai bine informată în această privință, te invităm să descoperi în continuare ce este endometrioza și care sunt cele mai frecvente simptome pe care le cauzează.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune medicală care se caracterizează prin creșterea țesutului endometrial, care se găsește în mod normal în mucoasa uterină, în afara uterului. Acesta se poate dezvolta în diverse zone, precum trompele uterine, ovarele, intestinele și chiar zona pelviană.

Cauza exactă a acestei afecțiuni nu este cunoscută, dar se presupune că ar putea fi asociată cu menstruația retrogradă. Mai exact, daca sângele menstrual pătrunde în cavitatea abdominală, celulele endometriale se pot depune pe diverse organe interne. De asemenea, există dovezi care sugerează că anumite schimbări hormonale sau imunologice ar putea contribui la endometrioză [2]. Mai multe detalii despre cauzele acestei afecțiuni și factorii de risc poți afla aici.

Simptome cauzate de endometrioză

Endometrioza poate provoca o varietate largă de simptome, multe dintre ele nespecifice. Printre acestea se număra:

  1. Durere pelviană sau abdominală

Durerea cronică este unul dintre cele mai comune simptome ale endometriozei și tinde să apară în zona în care se acumulează țesutul endometrial. Acest tip de durere poate avea o durată variabilă și poate fi moderată sau severă, dar, în general, este resimțită mai intens în timpul menstruației. Uneori, durerea poate persista pe tot parcursul ciclului menstrual [3].

  1. Menstruație abundentă sau dureroasă

Dacă te confrunți cu endometrioza, poți avea sângerări menstruale abundente și crampe uterine severe care te împiedică să îți desfășori activitatea normală [3]. De asemenea, este posibil să apară și sângerări intermenstruale.

  1. Dificultate în obținerea unei sarcini sau infertilitate

Endometrioza îți poate afecta fertilitatea prin reducerea capacității ovarelor de a elibera ovule și prin alterarea mucoasei uterine de care ovulul fertilizat trebuie să se atașeze. De asemenea, endometrioza poate duce la blocajul trompele uterine, fapt ce împiedică ovulele fertilizate să ajungă la uter. Cercetările arată că aproximativ jumătate dintre femeile cu endometrioză se confruntă cu infertilitate [1].

  1. Crampe și dureri în timpul și după actul sexual

Dacă ai endometrioză, poți experimenta dureri abdominale în timpul sau după contactul sexual. Acest simptom se numește dispareunie și apare din cauza inflamației zonei pelviene provocate de prezența leziunilor endometriozice.

  1. Oboseală accentuată

Endometrioza poate provoca oboseală extremă din cauza modificărilor hormonale asociate. Te poți confrunta cu oboseală mentală și fizică excesivă, lucru care îți poate afecta performanțele fizice și cognitive.

Dacă te confrunți cu aceste simptomele și crezi că ai putea avea endometrioză, apelează cât mai curând la un medic specialist pentru un consult. Medicul poate recomanda o examinare amănunțită și o serie de investigații imagistice care să permită diagnosticarea precisă și elaborarea unui plan de tratament adaptat nevoilor tale.

 

Surse informative:

[1] Ellis, Katherine, et al. “Endometriosis Is Undervalued: A Call to Action.” Frontiers in Global Women’s Health, vol. 3, 10 May 2022, accessat în data de 9 Feb. 2023.

[2] “Endometriosis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, accessat în data de 9 Feb. 2023.

‌[3] NHS Choices. Overview – Endometriosis. 2023, accessat în data de 9 Feb. 2023.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail