Sirenele vor suna astăzi, în județul Covasna, în intervalul orar 10.00-10.30, în cadrul unui exercițiu de alarmare a populației care face parte din programul național „Săptămâna Protecției Civile”.
ISU Covasna face un apel către populație să nu intre în panică, subliniind că este vorba doar despre un exercițiu!
Vorbind despre desfășurarea acestui exercițiu în cadrul conferinței de presă susținută marți, 28 febriuarie, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a spus că „testele cu sirene sunt necesare pentru ca populația să știe care sunt semnalele și ce înseamnă acestea”.
Prefectul a explicat că există, în total, patru sunete de sirenă, acestea fiind „atât de diferite încât nu este greu de distins unul de celălalt”:
Alarmă la dezastre: 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele;
- Prealarmă aeriană: 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele;
- Alarmă aeriană: 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele;
- Încetarea alarmei: un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
Ráduly István a precizat că „scopul exercițiului nu este de a speria pe cineva, ci de a ne pregăti pentru o posibilă situație de urgență”.
Potrivit acestuia, în acest context, „«MIERCUREA SIRENELOR » are un triplu rol: în primul rând, familiarizarea populației cu acest tip de avertizare, în al doilea rând, este un exercițiu pentru personalul care operează sirenele și, în al treilea rând, testarea funcționalității sirenelor ”
Prefectul a adăugat că într-o situație reală de dezastru, cum ar fi un cutremur, „este important ca oamenii să nu intre în panică, să se adăpostească, să nu iasă pe coridoare, pe scări, să nu folosească liftul, să se ascundă sub o masă sau sub un alt obiect solid (o ușă nu este întotdeauna o soluție bună), să își protejeze capul. Dacă sunt pe stradă, nu nu se apropie de clădiri înalte.
În alte situații (alunecări de teren, inundații, fenomene meteorologice periculoase, radiații, accidente chimice etc.), închideți ușile și ferestrele, opriți sistemul de aerisire și aer condiționat, stingeți focul, închideți gazul și apa, porniți radioul sau televizorul, informați-vă, de preferință, din mass-media publică și urmați instrucțiunile autorităților.
În caz de alarmă aeriană: stingeți luminile și gazele din locuință și mergeți în cea mai apropiată pivniță sau adăpost cu ceva alimente, pături, lanternă, medicamente, apă potabilă și documente importante. Dacă nu există un adăpost în apropiere, rămâneți în casă și evitați să stați la fereastră.
În toate cazurile, dacă nu este absolut necesar, nu efectuați apeluri, nu suprasolicitați rețeaua și – dacă puteți – ajutați-i pe ceilalți!”, a conchis prefectul județului Covasna..
Maria Crețu-Graur